De Oostflank van de binnenstad

Aan de oostkant van de historische binnenstad van Breda wordt de komende jaren sterk geïnvesteerd in kwaliteit in de stad. Samen met diverse marktpartijen realiseert de gemeente project Oostflank. De eerste resultaten zijn al bereikt, met de oplevering van de Gasthuyspoort, en de verbouwing van de Houtmarktpassage. Maar er volgt nog veel meer de komende jaren.

Openbare ruimte

In verschillende fasen wordt de openbare ruimte opnieuw ingericht, vanaf de J.F. Kennedylaan, Vlaszak, Kloosterplein, Oude Vest, Houtmarkt, Karnemelkstraat, Keizerstraat en Vierwindenstraat. De Oostflank is een belangrijke entree tot de binnenstad van Breda. Met de herinrichting van de Oostflank voegen we attractieve openbare ruimte aan de historische binnenstad in een omgeving die een grote economische en sociale betekenis heeft. De herinrichting van de Oostflank verbetert de oriëntatie in de stad, versterkt de identiteit van Breda als historisch en innovatief, sluit qua fasering aan bij initiatieven in het gebied en geeft ruimte voor nieuwe activiteiten.

Bij de herinrichting wordt de 14e eeuwse omwalling van de historische binnenstad van Breda weer zichtbaar. Doel is ook om een parkachtige omgeving aan te leggen. De herinrichting biedt kansen voor de opgaven vanuit ruimtelijke adaptatie zoals duurzaam stedelijk waterbeheer en biodiversiteit. Vergroening is sleutelwoord. Daarbij wil de gemeente ook de doorstroming van het openbaar vervoer, de bereikbaarheid van de oostkant van de binnenstad met het autoverkeer en de veiligheid van fietsers verbeteren.

Samen met De Nieuwe Mark gaat project Oostflank bijdragen aan een van de opgaven in het kader van Citymaking: een onderscheidend profiel voor de stad Breda.

Ontwikkellocaties

Het draait echter niet alleen om de openbare ruimte, waar kwaliteitswinst te behalen valt. Daaromheen liggen diverse interessante locaties die in de loop van de komende jaren tot ontwikkeling worden gebracht. Op de downloadbare pdf-tekening zijn de verschillende locaties gevisualiseerd.

pdf Plattegrond van De Oostflank (PDF, 4.46 MB)

Toelichting pdf plattegrond van De Oostflank

  • Incom (nog niet bekend wat daar gaat gebeuren)
  • Gasthuyspoort (opgeleverd in december 2018)
  • Nieuwe Veste
  • Nonnenveld (nog niet bekend wat daar gaat gebeuren)
  • Voormalig KPN-gebouw
  • Houtmarkt (wordt momenteel herontwikkeld)
  • Mols Parking (nog niet bekend wat daar gaat gebeuren)
  • De Lange Stallen
  • De Parade (wordt opnieuw ontwikkeld tot Breda Botanique)
  • Mezz Concerts & Dance

Via deze pagina is het laatste nieuws te vinden over deze deelprojecten.
Blijf op de hoogte en volg de facebookpagina van De Oostflank

Wat vindt u van onze website?