Verordening Jeugdhulp 2025: Veelgestelde vragen

De verordening is aangepast om beter aan te sluiten op de actuele wet- en regelgeving, relevante jurisprudentie en landelijke en regionale ontwikkelingen, waaronder de Inkoopstrategie 2027 en de Regiovisie WBO.

Daarnaast blijkt uit de praktijk dat verdere verduidelijking van de regels nodig is om de toegankelijkheid en effectiviteit van jeugdhulp te verbeteren. De nadruk ligt op het doelgericht inzetten van hulp, het bevorderen van normalisatie en het versterken van de regisserende rol van de gemeente.

Op deze pagina vindt u veelgestelde vragen en antwoorden over de nieuwe verordening.

Impact op aanbieders van jeugdhulp

De gemeente Breda scherpt de toegang tot en uitvoering van jeugdhulp aan. Dit betekent dat aanbieders:

  • De verwijsbrief controleren: is de verwijzing volledig, actueel en passend bij de hulpvraag?
  • Een onderbouwing geven: waarom is specialistische hulp nodig en waarom is lichtere hulp (zoals via CJG of SLT) niet voldoende?
  • Hulp binnen de wettelijke kaders bieden: alleen hulp die niet onder de Jeugdwet valt en niet via andere regelingen kan, wordt vergoed. 
  • Effectieve methoden toepassen: gebruik bewezen werkzame methoden. Bij een andere aanpak: leg uit welke werkzame elementen je inzet.
  • Rekening houden met het normenkader: er geldt een standaard voor de duur en intensiteit van hulp.

Eigen kracht van ouders meewegen: van ouders wordt verwacht dat zij zelf bijdragen aan de oplossing, bijvoorbeeld door werk aan te passen of meer ondersteuning te bieden.

Aanbieders wordt gevraagd actief mee te denken over passende hulp, en specialistische hulp alleen in te zetten als dat echt nodig is. In die gevallen is een duidelijke onderbouwing belangrijk. 

Bij lopende beschikkingen vinden er geen wijzigingen plaats.

De gemeente neemt het evaluatieverslag in behandeling als daarin staat: 

  •  Welke jeugdhulp is geleverd.
  • Aan welke doelen is gewerkt.
  • Welke activiteiten en inspanningen er door de jeugdige, de ouders en de jeugdhulpaanbieder zijn verricht om de beoogde resultaten te bereiken.
  • Welke resultaten zijn behaald.
  • Op welke manier is gewerkt aan een afbouw van de jeugdhulp naar een overige voorziening of de eigen kracht van de jeugdige en/of zijn ouders.
  • Waarom in voorkomend geval de resultaten niet of niet geheel zijn behaald.
  • Welke inspanning nodig is om de niet behaalde resultaten alsnog te behalen.

Lever het evaluatieverslag aan in een sjabloon van uw organisatie. Het evaluatieverslag bevat ook de ondertekening van gezaghebbende ouder(s) en van de jeugdige van 12 jaar en ouders. Daarbij vragen we ook om de datum van ondertekening te laten vastleggen. 

Of vul het evaluatieformulier van gemeente Breda in. 

Verwijzingen en aanvragen

Aanvragen die vóór 16 juni 2025 zijn ingediend, worden nog beoordeeld volgens de Verordening Jeugdhulp 2020. Aanvragen vanaf 16 juni vallen onder de nieuwe verordening en moeten dus voldoen aan de aangepaste regels.

In dat geval wordt de hulp niet vergoed. Het is belangrijk om dit tijdig te signaleren en terug te koppelen aan de verwijzer. We rekenen op een zorgvuldige aanpak in deze situaties.

Als er een verwijzing via ZorgDomein wordt ingediend, is er geen handtekening van de huisarts mogelijk en ook niet nodig. Via ZorgDomein wordt de verwijzer al voldoende geïdentificeerd.

Duur en volume van jeugdhulp

Op 28 mei 2025 is de Verordening jeugdhulp Breda 2025 vastgesteld door de gemeenteraad. Op 15 juni is deze gepubliceerd en dat betekent dat we vanaf 16 juni volgens de nieuwe regels werken.

De jeugdhulp wordt afgebakend om verschillende redenen:

  • Het is een opdracht vanuit de overheid en daarmee in lijn met de VNG-modelverordening.
  • Ouders en jeugdigen weten zo beter waar ze aan toe zijn:  wat de hulp inhoudt,  hoelang de hulp duurt en hoeveel hulp wordt geboden. 
  • Door af te bakenen op duur en volume, houden we meer grip op de uitgaven. 
  • Jeugdhulp moet bijdragen aan concrete doelen;  langdurige trajecten zijn niet altijd effectief. 
  • Het stimuleert zelfredzaamheid van jeugdigen en ouders. Het stimuleert het gebruik van ondersteuning in de sociale basis.

De afbakening van de duur en volume van individuele voorzieningen is gebaseerd op 3 bronnen: onafhankelijk onderzoek, een data-analyse van gegevens van de afgelopen jaren en richtlijnen uit andere regio's.

In principe kennen wij de uren/minuten toe zoals vastgesteld in de Verordening jeugdhulp 2025. Wij vragen u dan ook om hiermee te starten. 

De uitkomsten van dit onderzoek zijn meegenomen in het opstellen van het normenkader voor de gemeente Breda. Verder is er een verdiepende data-analyse uitgevoerd op de data van de gemeente Breda en zijn de richtlijnen voor de afbakening van jeugdhulp van overige regio's in het land geraadpleegd.

Eigen kracht en ouderschap

In dat geval is een goede onderbouwing belangrijk. Het is wenselijk dat dit wordt meegenomen in de beoordeling en besproken wordt met de ouders, bijvoorbeeld door samen alternatieven te verkennen of het netwerk in te schakelen.

Contract

De voorwaarden voor het pgb worden aangescherpt:

  • Alleen hulpverleners die aan de (kwaliteits)eisen voldoen, kunnen via een pgb werken.
  • Er komt meer controle op de rechtmatigheid en kwaliteit van de hulp.
  • De hoogte van het pgb wordt vastgesteld op basis van een vaste norm.

Dat klopt, de verordening en nadere regels van gemeente Breda zijn leidend voor de jeugdhulp die binnen de gemeente Breda gegeven wordt. Binnen Breda stellen we eisen aan de duur en volume die ingezet wordt, om de jeugdhulp betaalbaar en beschikbaar te houden voor jeugdigen en gezinnen die het écht nodig hebben.

De regels die in de verordening jeugdhulp 2025 gemeente Breda staan gelden alleen voor de gemeente Breda. Iedere gemeente legt zijn eigen rechten en verplichtingen vast in de gemeentelijke verordening.

De tarieven zijn inclusief de kosten voor administratieve taken.

Kwaliteit en ondersteuning

De gemeente voert jaarlijks controles uit bij een aantal aanbieders. Bij signalen van herhaalde problemen kan intensief toezicht volgen. Dit kan leiden tot:

  • Een schriftelijke aanwijzing.
  • Verplichte verbeterplannen.
  • In het uiterste geval: beëindiging van de samenwerking.

Voor vragen kunt een e-mail sturen naar kwaliteitjeugd@breda.nl