Subsidie voor een groene gevel

Algemeen

Voor de aanleg van een groene gevel kunt u subsidie krijgen. U kunt subsidie aanvragen voor de beplanting, het aanbrengen van steunpunten en/of kabels aan de gevel en het verwijderen van verharding (uitgevoerd door een bedrijf).

U kunt tot 31 december 2023 subsidie aanvragen. Als het subsidiebedrag op is sluit de regeling. U kunt dan geen aanvragen meer indienen. Dit staat dan op deze pagina. 

Wat is het

Groene gevels zijn grondgebonden beplante gevels van 1 of meer vaste planten. De beplanting klimt zelf, of met gebruik van klimsteunen, langs de gevel omhoog. Een groene gevel biedt veel voordelen. De begroeide gevel blijft in de zomer koel, de beplanting biedt ruimte voor vlinders en insecten en de groene gevel is makkelijk aan te leggen en te onderhouden. Planten groeien niet goed op zand. Mogelijk moet de bodem verbeterd worden.

Wat u moet weten over de subsidie

De vergoeding is 30% van de kosten. Particulieren kunnen maximaal € 500 subsidie ontvangen. Stichtingen, bedrijven en verenigingen van eigenaren maximaal € 1500. Een vergoeding is mogelijk voor beplanting op particuliere grond. Gaat het om gemeentegrond dan kunt u een wijkdeal aanvragen. U vraagt de subsidie aan tot uiterlijk 6 weken na de aanleg. 

U kunt geen subsidie aanvragen voor: 

  • kosten voor nieuwbouw 
  • kosten voor aanpassingen aan dakconstructies of overkappingen 
  • kosten voor schutting, prieel, pergola en muurblokken 
  • kosten ter vervanging van bestaande beplanting 
  • kosten voor het opstellen en indienen van een subsidieaanvraag