Mantelzorg
U bent mantelzorger als u langdurig en onbetaald zorg verleent aan een familielid, vriend of buur. Ook als het zorgen vanzelfsprekend voelt, bent u mantelzorger. Denk bij mantelzorg aan verzorging of hulp bij dagelijkse activiteiten. Zoals hulp bij het koken of schoonmaken. Maar ook geestelijke steun.
BredaMantelzorg
Bent u mantelzorger of krijgt u mantelzorg dan kunt u terecht bij BredaMantelzorg voor tips en informatie die kan helpen om de zorg te organiseren.
Jonge mantelzorger
BredaMantelzorg helpt jonge mantelzorgers onder andere door contact met andere jonge mantelzorgers. Ook door te praten met het gezin over de invloed van de situatie en wat er nodig is.
Laatste levensfase
BredaMantelzorg ondersteunt ook bij zorg in de laatste levensfase door middel van inzet van een vrijwilliger. De vrijwilliger doet iets samen met degene die zorg nodig heeft.
Vervangende zorg (respijtzorg)
Als u intensief zorgt voor iemand, heeft u tijd nodig om weer op te laden. Dan wilt u de zorg met een gerust hart door een ander laten overnemen. Dit heet respijtzorg of vervangende zorg.
Mantelzorgwaardering
BredaMantelzorg verzorgt de mantelzorgwaardering voor de Gemeente Breda. Het kan jaarlijks van half augustus tot eind oktober worden aangevraagd. Meer informatie is te vinden op Breda waardeert.
Mantelzorgvergunning
Met een mantelzorgvergunning kan uw mantelzorger parkeren. U kunt per huishouden 1 Mantelzorgvergunning aanvragen. De vergunning geldt voor het vergunninggebied waar u woont.
Mantelzorgwoning
Soms is het nodig dat een mantelzorger dichtbij de persoon woont die hulp nodig heeft. Een mantelzorgwoning kan dan een oplossing zijn.