Mantelzorgwoning

Soms is het nodig dat een mantelzorger dichtbij de persoon woont die hulp nodig heeft. Een mantelzorgwoning kan dan een oplossing zijn.

Mantelzorgwoning op eigen grond

Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning op uw eigen grond. U óf de persoon die u verzorgt woont in de mantelzorgwoning. Er zijn kant-en-klare mantelzorgwoningen of een bestaand huis kan uitgebreid worden met een mantelzorgwoning als aanbouw. Ook kan een bestaande ruimte, bijvoorbeeld een garage, worden omgebouwd tot mantelzorgwoning. Meestal is voor een mantelzorgwoning geen omgevingsvergunning (bouwvergunning) nodig. U kunt controleren of u mag bouwen zonder vergunning met de vergunningcheck van het Omgevingsloket.

Aandachtspunten

Waar u rekening mee moet houden bij een mantelzorgwoning zonder vergunning:

  • U moet kunnen aantonen dat u mantelzorger bent, bijvoorbeeld met een verklaring van de huisarts of wijkverpleegkundige.
  • Is de mantelzorg niet meer nodig, dan vervalt de vrijstelling voor de vergunning.
  • Als u de woning wilt blijven gebruiken zonder mantelzorg te verlenen, vraagt u alsnog een vergunning aan. Of u past de woning aan zodat deze niet meer bewoonbaar is.

Deze en andere voorwaarden voor het plaatsen of bouwen zonder omgevingsvergunning vindt u in het Omgevingsloket. Kies voor de vergunningcheck en doorloop de stappen.

Meer informatie 

Informatie over bijvoorbeeld geldzaken, wetten en regels of het combineren van een betaalde baan met zorgtaken vindt u op de website van BredaMantelzorg. Ook kunt u bij BredaMantelzorg terecht voor vragen over mantelzorg en wonen.

Voor andere vragen over mantelzorgwoning neemt u contact op met de gemeente.