Glasvezel voor bewoners

De Gemeente Breda wil dat alle huishoudens de mogelijkheid hebben om aangesloten te worden op het glasvezelnetwerk. De gemeente gaat daarom in gesprek met commerciële initiatiefnemers als zij een voorstel hebben voor de aanleg van glasvezel in Breda.

Hoe werkt het?

Verschillende marktpartijen kunnen glasvezel in Breda aanleggen. Met een glasvezelaansluiting heeft u de mogelijkheid sneller internet af te nemen. Via de glasvezelaansluiting worden diensten aangeboden. Dit gebeurt door dienstenaanbieders, ook genoemd providers. Dit kunnen dezelfde bedrijven zijn als de marktpartijen die glasvezel aanleggen, maar ook andere bedrijven. U kunt bekijken of dit interessant voor u is door het aanbod van de providers te vergelijken. 

Werkzaamheden

De partij die in (een deel van) de gemeente glasvezel aanlegt, maakt daarover afspraken met de gemeente. Bijvoorbeeld dat de straat na de werkzaamheden in de oude staat hersteld wordt. Ook wordt samengewerkt binnen andere projecten van de gemeente, zodat de straat niet vaker dan nodig open ligt.  Na de aanleg van glasvezel wordt de bestrating weer netjes teruggelegd. 

Planning aanleg glasvezel

KPN NetwerkNL heeft Bavel, Wolfslaar, Breda Zuid en Breda Noord voorzien van glasvezel. In Zuid en Noord zijn nog een paar afrondende werkzaamheden. In Breda West (Haagse Beemden en Prinsenbeek) wordt op dit moment glasvezel aangelegd. De aanleg van glasvezel in Breda Centrum staat dit jaar op de planning. Deze planning is onder voorbehoud. Als het zover is, worden de bewoners door KPN NetwerkNL geïnformeerd. Meer informatie over de aanleg van glasvezel van KPN. 

Veelgestelde vragen

Om u aan te melden neemt u contact op met de provider die internet via glasvezel bij u aanbiedt. 

Er is op dit moment nog geen partij die zich heeft gemeld met een concreet initiatief voor glasvezel in het buitengebied. Afhankelijk van waar u woont, kunt u het volgende doen:

  • Als u dicht bij de bebouwde kom woont waar momenteel een glasvezelproject loopt, kunt u het betreffende glasvezelbedrijf vragen voor u een offerte te maken. U betaalt dan de kosten van de aansluiting zelf.
  • U kunt andere glasvezelbedrijven die gericht zijn op de aanleg van glasvezel in buitengebieden vragen of ze bij u (en uw buren) in het gebied glasvezel komen aanleggen. Zij zullen een afweging maken of dat voor hen interessant is.

Nee, de gemeente maakt geen kosten bij het aanleggen van glasvezel. Het glasvezelbedrijf betaalt de kosten van de aanleg en herstel van het straatwerk en de gemeentelijke inzet.

De gemeente gaat in gesprek met bedrijven die glasvezel willen aanleggen. De gemeente vraagt altijd of het glasvezel open is. Dat betekent dat alle providers hun diensten erop mogen aanbieden. Afspraken hierover maken partijen onderling.

De Telecommunicatiewet staat voor vrije marktwerking in de telecommunicatie. Daarom kan de Gemeente Breda niet slechts 1 bedrijf vragen glasvezel aan te leggen.

De gemeente legt zelf geen glasvezelnetwerk aan voor bewoners of bedrijven. Wel maakt de gemeente afspraken met de marktpartij die het glasvezel wil aanleggen over het gebruik van de openbare ruimte.

Dit verschilt per aanbieder. Elke glasvezelaanbieder heeft een eigen werkwijze. De informatie hierover vindt u bij het glasvezelbedrijf. Er zijn 3 mogelijkheden als glasvezel in uw straat wordt gelegd en u geen dienstenabonnement wilt afnemen:

  1. Het glasvezelbedrijf maakt de aansluiting gratis bij u in de meterkast zonder voorwaarde om een dienstenabonnement af te nemen. Als u een glasvezeldienst wilt gaan gebruikten, kan dat per direct.
  2. Het glasvezelbedrijf legt de kabel tot aan uw voordeur (in de tuin) zonder voorwaarde om een dienstenabonnement af te nemen. Als u een glasvezeldienst wilt gaan gebruikten, kan dat nadat de aansluiting in uw meterkast is gemaakt. Het maken van de aansluiting kan geld kosten.
  3. Het glasvezelbedrijf legt de kabel in het trottoir. Als u een glasvezeldienst wilt gaan gebruikten, kan dat nadat de glasvezelkabel naar uw voordeur is gebracht en de aansluiting in uw meterkast is gemaakt. Het maken van de aansluiting kan geld kosten.