Gespecialiseerde jeugdhulp
In de gemeente Breda helpt het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) bij opgroeien en opvoeden. Als er meer hulp nodig is, dan kan het CJG samen met u gespecialiseerde jeugdhulp aanvragen.
De gemeente behandelt uw aanvraag en bekijkt of jeugdhulp passend is. Jeugdhulp kan worden ingezet via een zorgorganisatie, of regelt u zelf met een persoonsgebonden budget. Dat hangt af van welke hulp er nodig is.
Twee manieren gespecialiseerde jeugdhulp
Jeugdhulp van een zorgorganisatie
De gemeente werkt met veel zorgorganisaties samen. Deze organisaties kunnen worden ingezet om de jeugdhulp te geven die nodig is. De zorgorganisaties waarmee de gemeente samenwerkt staan op de website Jeugdhulp regio West Brabant Oost.
Zelf regelen met persoonsgebonden budget (pgb)
Soms heeft de gemeente geen afspraken met de organisatie die het beste past bij de hulp die nodig is. Of is de hulp erg moeilijk te plannen, of nodig op speciale tijden. Dan kan jeugdhulp via een persoonsgebonden budget een oplossing zijn. Dit betekent dat ouders een geldbedrag krijgen en zelf de jeugdhulp inkopen.
De persoon die uw kind gaat helpen kan iemand zijn die als zelfstandige werkt of bij een zorgorganisatie werkt. Maar u kunt ook zelf de zorg geven of iemand anders die uw kind goed kent hiervoor vragen.
Ouders regelen dus de zorg die nodig is en houden ook zelf bij hoeveel geld ze uitgeven. Een persoonsgebonden budget is niet altijd mogelijk. Een regisseur van de gemeente bekijkt eerst of u hiervoor in aanmerking komt.
Via pgb-test.nl kunt u testen of een persoonsgebonden budget bij u past. Meer informatie staat op www.pgb.nl.
Veelgestelde vragen
-
Zodra de aanvraag binnen is bekijken de jeugdregisseurs van de gemeente of jeugdhulp nodig is, en welke het beste past bij uw vraag. Zij nemen contact op als ze meer informatie nodig hebben. Of om samen te kijken welke zorgorganisatie uw kind het beste kan helpen.
-
Binnen 8 weken krijgt u antwoord op uw aanvraag.
-
Volgens de wet is de gemeente verantwoordelijk voor het organiseren en betalen van de jeugdhulp. Daarom beslist de gemeente hierover.
Meer informatie
-
Neem gerust iemand mee als u een gesprek heeft met de gemeente over jeugdhulp. Bijvoorbeeld een vriend of familie. Weet u niemand? Neem dan contact op met Zorg voor elkaar Breda. Zij kunnen zorgen voor een onafhankelijke ondersteuner. Die bereidt samen met u het gesprek voor en geeft ondersteuning tijdens het gesprek.
-
Als er langer gespecialiseerde jeugdhulp nodig is, dan loopt een nieuwe aanvraag via de zorgorganisatie. Die vult, samen met u, het evaluatieformulier Jeugdhulp in. Heeft de ondersteuning geholpen en is er nog ergens hulp bij gewenst? Onder het formulier moet een handtekening van de jeugdige en/of ouders. De gemeente geeft binnen 8 weken antwoord. Zodra het formulier binnen is, start de aanvraag.