Andere woonvormen

Naast de bestaande mogelijkheden van wonen, zoals huizen of appartementen, zijn er ook bijzondere- of nieuwe woonvormen. Denk bijvoorbeeld aan kangoeroewoningen, tiny houses, CPO, woonwagens of friendswoningen.

Bijzondere woonvormen

Collectieve woonvormen zijn woonvormen waarbij u met een groep dezelfde ideeën en wensen heeft. Denk bijvoorbeeld aan duurzame woningen, CO2-neutraal wonen, zelf energie opwekken, gezamenlijk ontwerp, maar ook aan het bouwen van bijvoorbeeld starterswoningen of seniorenwoningen, met een gemeenschappelijke binnentuin. Hieronder vallen ook woningen bedoeld voor mensen met een beperking die in een gezamenlijk hofje willen wonen. 

CPO staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Dat betekent: met een groep een aantal woningen zelf ontwerpen, ontwikkelen en (laten) bouwen. U koopt met een groep mensen, die dezelfde wensen en ideeën hebben, een kavel. Zo kunt u samen met uw toekomstige buren de woning bouwen die u wenst.

Tijdens het hele ontwikkel- en bouwtraject neemt de CPO groep, georganiseerd in een vereniging, de beslissingen. Van het kiezen van een architect en aannemer tot het nemen van beslissingen die te maken hebben met woonwensen en het onderhouden van alle contacten met samenwerkende partijen in het bouwproces. U deelt de kosten en zorgen van het samen bouwen met uw toekomstige buren.

Interesse?

In het Routeboekje CPO Gemeente Breda.pdf (2.42 MB) staat uitgelegd hoe CPO werkt. 

Nieuwe CPO-ontwikkelingen:

Verkoop van kavels:

Soms is het nodig dat een mantelzorger dichtbij de persoon woont die hulp nodig heeft. Een mantelzorgwoning kan dan een oplossing zijn. Meer informatie over het plaatsen van een mantelzorgwoning staat op de pagina: Mantelzorgwoning.

De Gemeente Breda heeft zelf geen concrete, geschikte locaties of percelen beschikbaar voor tiny houses. Deze komen op korte termijn ook niet beschikbaar bij grootschalige nieuwbouwprojecten.

Een andere woonvorm op eigen terrein

Wilt u een tiny house, CPO of andere collectieve woonvorm op uw eigen perceel? Of heeft u een concrete locatie op het oog om te kopen of huren met als doel het opzetten van een bijzondere woonvorm?  Dan kunt u uw plan bij de gemeente laten toetsen, voordat u een omgevingsvergunning (bouwvergunning) aanvraagt. U dient hiervoor een initiatiefplan in. U weet dan of het plan past binnen het bestemmingsplan en voldoet aan de voorwaarden. Bij grotere plannen die afwijken van het bestemmingsplan krijgt u advies over de haalbaarheid ervan. 

Informatie over een initiatiefplan

Subsidieregeling collectieve wooninitiatieven provincie Noord-Brabant

Wilt u samen met anderen woningen bouwen en er daarna zelf gaan wonen? De provincie Noord-Brabant heeft daarvoor een subsidieregeling. Dit zijn subsidies (gift) voor de initiatief- en haalbaarheidsfase, en renteloze leningen voor de ontwikkelfase van duurzame en betaalbare woningbouwprojecten van collectieve initiatiefnemers en sociale ondernemingen. Op de website van de Provincie Noord-Brabant staat meer informatie. 

Woonwagenstandplaatsen

Interesse in een woonwagenstandplaats in de gemeente Breda? Schrijf u dan in op de inschrijflijst (kosten € 15). Nijbod Consultancy beheert de woonwagenstandplaatsen en de inschrijflijst in de gemeente Breda. Heeft u vragen, mail naar info@nijbod.nl of bel naar (040) 252 40 25.

Het ingevulde inschrijfformulier met kopie legitimatiebewijs stuurt u per e-mail of per post:

  • per e-mail naar:
    info@nijbod.nl
  • per post (opsturen in een voldoende gefrankeerde envelop) naar:
    Nijbod Consultancy B.V.
    Postbus 7904
    5605 SH Eindhoven

Inschrijfformulier woonwagenstandplaats Breda

Een vraag stellen

Heeft een vraag over een bijzondere woonvorm en wilt u daarover contact met de Gemeente Breda? Stel deze via het woonloket bijzondere woonvormen. U gebruikt hiervoor het formulier.

Vraag stellen bijzondere woonvormen