Alcoholwetvergunning
Algemeen
Een horecaondernemer die alcohol wil schenken in zijn inrichting heeft een alcoholwetvergunning nodig. Dit geldt voor commerciële bedrijven zoals cafés, restaurants of discotheken, voor slijterijen en voor paracommerciële inrichtingen.
Wat wilt u doen
Er zijn 2 soorten alcoholwetvergunningen: voor commerciële en paracommerciële bedrijven.
commercieel | Commerciële bedrijven zijn horecabedrijven zoals cafés, restaurants, slijterijen en hotels. |
paracommercieel | Paracommerciële inrichtingen zijn niet-commerciële inrichtingen van bijvoorbeeld verenigingen en stichtingen die horeca-activiteiten uitvoeren die los staan van hun hoofddoelstelling. Bijvoorbeeld wijk- en buurthuizen, culturele centra en kantines van sportverenigingen. Een paracommerciële rechtspersoon is een rechtspersoon (geen NV of BV) die zich naast activiteiten van recreatieve, sportieve, sociaal-culturele, educatieve, levensbeschouwelijke of godsdienstige aard, richt op de exploitatie in eigen beheer van een horecabedrijf. Voor paracommerciële inrichtingen gelden beperkingen aan het schenken van alcohol. Bijvoorbeeld de tijden waarop alcohol schenken mag. Ook mag de inrichting geen bijeenkomsten zoals verjaardagen en bruiloften houden. De regels voor paracommerciële inrichtingen staan in de Drank- en horecaverordening 2014. |
Alcoholwetvergunning
Wanneer aanvragen
U moet een alcoholwetvergunning aanvragen als:
- u een nieuw horecabedrijf (met alcohol) of slijtersbedrijf wilt starten of een bestaand horecabedrijf (met alcohol) of slijtersbedrijf wilt overnemen
- de ondernemingsvorm verandert, bijvoorbeeld van een BV naar een eenmanszaak
De vergunning is voor onbepaalde tijd. De vergunning is verbonden aan het pand en de onderneming /ondernemer. U kunt de vergunning dus niet overnemen van een andere ondernemer, of een vergunning meenemen naar een ander horeca-bedrijf.
Wet Bibob
De Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur is een hulpmiddel om de integriteit van de overheid te beschermen. Dit wordt ook wel de Wet Bibob genoemd. De gemeente Breda kan door de Wet Bibob diepgaand onderzoek doen naar de achtergrond van een persoon of onderneming. Dit voorkomt dat de gemeente ongewild meewerkt aan criminele activiteiten. En daarbij beschermt de gemeente de positie van ondernemers die wel eerlijk handelen. Daarom wordt de Wet Bibob toegepast op elke nieuwe aanvraag voor een exploitatievergunning of alcoholwetvergunning.
Wilt u een alcoholwetvergunning aanvragen? Neemt u dan contact op met horeca@breda.nl. U krijgt dan de juiste Bibob-vragenformulieren toegestuurd.