Leefgeld

Als vluchteling uit Oekraïne kunt u een financiële bijdrage ontvangen. Deze bijdrage is een landelijke regeling en heet leefgeld. Om voor leefgeld in aanmerking te komen, is inschrijven in de  Basisregistratie Personen (BRP) nodig. 

Afspraak maken inschrijven RNI

Afspraak maken

Nadat u een BSN (BurgerServiceNummer) heeft ontvangen krijgt u meteen een prepaid pinpas van de gemeente. 

Wat moet u weten over leefgeld

Wijzigingen kunnen invloed hebben op uw recht voor leefgeld. Daarom is het belangrijk dat u wijzigingen direct doorgeeft. Dit kan via het wijzigingsformulier wijzigen leefgeld

Hoogte van leefgeld

De hoogte van het leefgeld is landelijk vastgesteld. Het bedrag is afhankelijk van de grootte van uw gezin. U ontvangt het bedrag per maand. Valt de 1e in het weekend of op een feestdag, dan is de uitbetaling op de eerstvolgende werkdag.

Maandbedragen per persoon

Per persoon per maand.Maaltijden.Kleding en andere persoonlijke uitgaven.Extra bedrag bij gasthuishouden.
1 of 2 familieleden18+ of 18- en alleenstaand€ 242,48€ 60,71€ 80,91
18-€ 200,65€ 60,71€ 80,91
3 familieleden18+€ 193,98€ 60,71€ 80,91
18-€ 160,64€ 60,71€ 80,91
4 of meer familieleden18+€ 169,74€ 60,71€ 80,91
18-€ 140,34€ 60,71€ 80,91

Wanneer stopt leefgeld

Leefgeld stopt als:

  • U of een meerderjarig familielid gaat werken. Is het loon lager dan de gezinsnorm dan ontvangt u een aanvulling.
  • U of uw gezinsleden verhuizen naar een andere stad.
  • U of uw gezinsleden langer dan 28 dagen vertrekken naar het buitenland.

Gezinsleden die in Breda blijven, blijven leefgeld ontvangen. De hoogte is afhankelijk van het aantal personen dat achterblijft. Deze wijzigingen geeft u door via het wijzigingsformulier wijzigen leefgeld. Dit doorgeven is belangrijk en voorkomt dat u leefgeld moet terugbetalen.

Wanneer krijgt u leefgeld

  • Komt u vanuit het buitenland:
    U krijgt leefgeld zodra u staat ingeschreven bij de Gemeente Breda. U ontvangt leefgeld vanaf het begin van de maand. Bijvoorbeeld: u bent ingeschreven op 12 juli, dan ontvangt u leefgeld vanaf 1 juli (voor heel de maand juli).
  • Komt u in Breda wonen vanuit een andere stad in Nederland:
    U ontvangt leefgeld vanaf het begin van de volgende maand. Bijvoorbeeld: u bent ingeschreven op 12 juli, dan ontvangt u leefgeld vanaf 1 augustus.

Leefgeld als u stopt met werk

Heeft u langer dan 26 weken gewerkt en nu tijdelijk geen werk meer? U heeft dan mogelijk recht op een werkloosheidsuitkering. Als u aan de voorwaarden voldoet krijgt u een uitkering van het UWV. Meer informatie over het aanvragen van een werkloosheidsuitkering vindt u op de website van het UWV.

Heeft u niet langer dan 26 weken gewerkt of krijgt u geen werkloosheidsuitkering van het UWV dan kunt u weer leefgeld krijgen. U kunt via het wijzigingsformulier doorgeven dat u stopt met werken: wijzigingsformulier wijzigen leefgeld.

Wat u moet weten over de prepaid pinpas

Saldo opvragen

U kunt via Prepaid Saldo uw saldo opvragen door uw klantnummer en veiligheidscode in te voeren. Het klantnummer (10 cijfers) en de veiligheidscode (4 cijfers) staan op uw bankpas. Via de website kunt u ook uw transacties inzien.

Digitale betalingen

Digitale betalingen zijn niet mogelijk met een prepaid pinpas. U kunt een eigen rekeningnummer openen bij een bank zoals bijvoorbeeld ING, BUNQ en Rabobank. Internetbankieren is dan mogelijk.

Nieuw rekeningnummer

U kunt dit doorgeven via het wijzigingsformulier wijziging leefgeld.

Geld opnemen bij een geldautomaat

U kunt 1 keer per dag maximaal € 250 opnemen bij een Geldmaat.

Prepaid pinpas of pincode kwijt

Dan stuurt u een e-mail. De gemeente neemt contact met u op voor het verstrekken van een nieuwe prepaid pinpas. Bent u uw prepaid pinpas kwijt dan heeft u een eigen risico van € 150.

Geblokkeerde pas

Is uw prepaid pinpas geblokkeerd, dan stuurt een e-mail. De gemeente neemt contact met u op voor het verstrekken van een nieuwe prepaid pinpas.