Vluchtelingen uit Oekraïne

Breda toonde zich solidair met de Oekraïense inwoners vanaf het moment dat de oorlog in Oekraine uitbrak (februari 2022). Helaas duurt de oorlog voort en groeit het aantal vluchtelingen uit Oekraine nog steeds. De eerste crisisopvang voor de vluchtelingen die naar Nederland komen, is landelijk geregeld. Vanuit de eerste opvang in de Jaarbeurs in Utrecht wordt gekeken welke gemeenten plaats hebben en een veilige woonplek kunnen bieden.

Als gastvrije en grenzeloze stad, pakte Breda haar verantwoordelijkheid door crisisnoodopvang te bieden. Dankzij de inzet van vrijwilligers kreeg de eerste groep vluchtelingen dezelfde maand hun verblijf in het hoofdgebouw van de Koepel. In het najaar van 2022 tekende de gemeente een huurcontract voor 3 jaar met de eigenaar van het complex. Dit maakt het mogelijk om het hoofdgebouw van de Koepel en de 2 bijgebouwen S (de voormalige vrouwenvleugel) en M (de voormalige psychiatrische vleugel) als flexibele opvanglocatie in te blijven zetten.

Er verblijven ± 400 Oekraïense vluchtelingen in het hoofdgebouw van de Koepel. Vanaf maart 2023 verblijven er ook maximaal 230 vluchtelingen in gebouw M. Zij slapen in dit gebouw en gebruiken de faciliteiten van het hoofdgebouw.
Er verblijven ruim 160 vluchtelingen op particuliere adressen. En er is een opvanglocatie voor een speciale doelgroep in Bavel.

In gebouw S op het terrein van de Koepel hebben ± 72 Alleenstaande Minderjarige Vluchtelingen onderdak gekregen. De begeleiding van deze groep jonge vluchtelingen is in handen van het COA (het Centraal Orgaan opvang asielzoekers).