Tweede paspoort

Reist u veel, of reist u in 1 reis naar landen die met elkaar in conflict zijn. Of kunt u tijdelijk niet over uw paspoort beschikken vanwege een visum aanvraag. Vraag dan een 2e paspoort aan bij de gemeente. Maak hiervoor een afspraak. U betaalt bij de aanvraag. Het paspoort ligt na 6 werkdagen voor u klaar.

Nederlanders die in het buitenland wonen kunnen hier geen afspraak maken voor een 2e paspoort. Zij moeten eerst een vragenformulier invullen en documenten toesturen:
Paspoort en identiteitskaart voor Nederlanders die in het buitenland wonen.

Een 2e paspoort is alleen voor reizen naar landen waar u geen identiteitskaart kunt gebruiken. Uw 1e paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn.

Wat u moet weten

Meenemen om noodzaak 2e paspoort aan te tonen:

  • een be­wijs dat u re­gel­ma­tig naar ver­schil­len­de lan­den moet rei­zen waar­voor een vi­sum no­dig is
  • een boeking van een reis naar een land dat volgens Buitenlandse Zaken conflicteert met een land waarvan in het 1e paspoort een visum zit
  • een boeking voor een reis en een bewijs van een buitenlandse vertegenwoordiging waaruit blijkt dat het 1e paspoort daar nodig is voor een visum

Meenemen bij de aanvraag

  • al uw paspoorten en/of identiteitskaarten, ook al zijn ze niet meer geldig
  • pasfoto die voldoet aan de eisen
  • pinpas of creditcard

Kosten en geldigheid

Wat Bedrag  Geldigheid

2e paspoort 18 jaar en ouder

€ 74,75  2 jaar

2e paspoort 18 jaar en ouder,

met spoedaanvraag

€ 125,65  2 jaar

Kwijt of gestolen

Geef zo snel mogelijk door dat uw paspoort kwijt of gestolen is: Paspoort of identiteitskaart kwijt.
U kunt de vermissing ook doorgeven bij de aanvraag van een nieuw paspoort. De levertijd bij vermissing kan langer zijn dan 6 werkdagen. Een spoedprocedure is dan niet altijd mogelijk.

Spoedaanvraag

Als u het paspoort vóór 14.00 uur aanvraagt, ligt het de volgende werkdag vanaf 12.00 uur voor u klaar.

Bezorgservice

Bezorgen is mogelijk op vrijwel elk adres in Nederland. Iedereen moet zijn paspoort zelf in ontvangst nemen. Kosten voor 1 paspoort € 3,50.
Bezorging van meerdere paspoorten op hetzelfde adres maximaal € 7.

Bezorgen in België is mogelijk in de postcodegebieden: 1000 - 1299, 1500 - 3999 en 8000 - 9999. Iedereen moet het paspoort zelf in ontvangst nemen. Kosten voor 1 paspoort € 25. Bezorging van meerdere paspoorten op hetzelfde adres € 6 voor ieder volgend document.

Uw Reactie
Uw Reactie