Tweede paspoort

Algemeen

Reist u veel, of reist u in 1 reis naar landen die met elkaar in conflict zijn. Of kunt u tijdelijk niet over uw paspoort beschikken vanwege een visum aanvraag. Vraag dan een tweede paspoort aan bij de gemeente. Maak hiervoor een afspraak. U betaalt bij de aanvraag. Het paspoort ligt na 6 werkdagen voor u klaar.

Wat u moet weten

Nederlanders die in het buitenland wonen kunnen hier geen afspraak maken voor een 2e paspoort. Zij moeten eerst een vragenformulier invullen en documenten toesturen via Paspoort en identiteitskaart voor Nederlanders die in het buitenland wonen.

Een 2e paspoort is alleen voor reizen naar landen waar u geen identiteitskaart kunt gebruiken. Uw 1e paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn.

Meenemen om noodzaak 2e paspoort aan te tonen:

  • een be­wijs dat u re­gel­ma­tig naar ver­schil­len­de lan­den moet rei­zen waar­voor een vi­sum no­dig is
  • een boeking van een reis naar een land dat volgens Buitenlandse Zaken conflicteert met een land waarvan in het 1e paspoort een visum zit
  • een boeking voor een reis en een bewijs van een buitenlandse vertegenwoordiging waaruit blijkt dat het 1e paspoort daar nodig is voor een visum

Meenemen bij de aanvraag

  • al uw paspoorten en/of identiteitskaarten, ook al zijn ze niet meer geldig
  • pasfoto, niet ouder dan 6 maanden, die voldoet aan de eisen
  • pinpas of creditcard

Kosten en geldigheid

WatBedrag Geldigheid
Tweede paspoort 18 jaar en ouder€ 83,85 2 jaar
Tweede paspoort 18 jaar en ouder,
met spoedaanvraag
€ 140,90 2 jaar

Kwijt of gestolen

Geef zo snel mogelijk door dat uw paspoort kwijt of gestolen is: Paspoort of identiteitskaart kwijt.
U kunt de vermissing ook doorgeven bij de aanvraag van een nieuw paspoort. De levertijd bij vermissing kan langer zijn dan 6 werkdagen. Een spoedprocedure is dan niet altijd mogelijk.

Spoedaanvraag

Als u het paspoort vóór 14.00 uur aanvraagt, ligt het de volgende werkdag vanaf 12.00 uur voor u klaar.

Bezorgservice

Bezorgen is mogelijk op vrijwel elk adres in Nederland. Iedereen moet zijn paspoort zelf in ontvangst nemen. Kosten voor 1 paspoort € 5,15.
Bezorging van meerdere paspoorten op hetzelfde adres € 10,30.

Bezorgen in België is mogelijk in de postcodegebieden: 1000 - 1299, 1500 - 3999 en 8000 - 9999. Iedereen moet het paspoort zelf in ontvangst nemen. Kosten voor 1 paspoort € 30. Bezorging van meerdere paspoorten op hetzelfde adres € 45.