Paspoort en identiteitskaart voor Nederlanders die in het buitenland wonen

Bent u Nederlander en woont u in het buitenland, dan kunt u bij de Gemeente Breda een paspoort en/of identiteitskaart aanvragen. Voorafgaand aan de aanvraag moet u eerst een vragenformulier invullen en documenten toesturen. Na ontvangst nemen wij binnen 2 weken per e-mail contact met u op. Na goedkeuring van de documenten informeren wij u per e-mail hoe u een afspraak kunt maken voor het aanvragen van het paspoort of identiteitskaart in het Stadskantoor.

Invullen vragenformulier

Maak eerst uw persoonlijke checklist op de website Nederland wereldwijd. Na het invullen van deze checklist krijgt u een overzicht van de documenten die u nodig heeft. Deze documenten moet u samen met het vragenformulier versturen. Zorg er daarom voor dat u de vereiste documenten uit de checklist heeft ingescand voordat u het vragenformulier invult.

Voor een paspoort voor uw kind tot en met 17 jaar of een identiteitskaart voor uw kind tot en met 11 jaar voegt u ook een toestemmingsformulier aan de vragenlijst toe. Het formulier moet ondertekend zijn door beide ouders of door degene die het gezag over het kind heeft. Van de ondertekenaars een kopie van een geldig paspoort of identiteitskaart toevoegen.

pdf Toestemmingsformulier paspoort en identiteitskaart minderjarige (PDF, 499.16 KB)
 

Vragenformulier toesturen

Belangrijk om te weten

  • Voor elke persoon die een paspoort en/of identiteitskaart nodig heeft moet een apart vragenformulier ingevuld worden.
  • Het kan voorkomen dat de gemeente per e-mail nog aanvullende documenten bij u opvraagt.
  • U moet bij de aanvraag persoonlijk aanwezig zijn, dit geldt ook voor kinderen.

Burgerservicenummer


Als u nog geen burgerservicenummer heeft, kunt u dit onder bepaalde voorwaarden tegelijkertijd aanvragen. In het vragenformulier kunt u aangeven of u hiervan gebruik wilt maken.

Meenemen bij de aanvraag

Kosten en geldigheid

Soort paspoort/identiteitskaart Bedrag Geldigheid
Paspoort 18 jaar en ouder €112,70 10 jaar
Paspoort t/m 17 jaar € 94,50 5 jaar
Identiteitskaart 18 jaar en ouder € 105,10 10 jaar
Identiteitskaart t/m 17 jaar € 74,00 5 jaar

Afhalen of bezorgservice

U kunt het aangevraagde document na 3 werkdagen afhalen.
Bezorgen is mogelijk op vrijwel elk adres in heel Nederland. Iedereen, ook het kind, moet het document zelf in ontvangst nemen. 
Kosten voor 1 document € 25. Ieder extra document op hetzelfde adres € 6.

Bezorgen in Vlaanderen is tijdelijk niet mogelijk door de huidige situatie rondom Covid-19.

Paspoort en identiteitskaart zonder vaste woon- of verblijfplaats

Heeft u de Nederlandse nationaliteit maar geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland dan kunt u een paspoort of identiteitskaart aanvragen door het vragenformulier op deze pagina in te sturen. U moet bewijzen dat u in Nederland was vanaf de datum van uitschrijving in de basisregistratie personen tot het moment van aanvragen. Dit kunt u bewijzen met verklaringen van uitkeringsinstanties, een werkgeversverklaring, salarisstroken, verzekeringspapieren, een woonvergunning en bankafschriften.

Uw Reactie
Uw Reactie