Trouwen

Trouwen of een partnerschap laten registreren kan in Breda bijna overal en op elke dag van de week. U hoeft niet in Breda te wonen om er te kunnen trouwen. Wilt u trouwen of uw partnerschap laten registreren in het stadhuis of het stadskantoor? Dan kunt u meteen beginnen met de melding. Wilt u een eigen locatie of heeft u een eigen trouwambtenaar? Vul dan eerst het formulier hiervoor in. Het formulier 'Locatie naar eigen keuze' kunt u toevoegen aan de digitale melding. Het aanvraagformulier 'Eenmalige BABS' kunt u per e-mail sturen naar contact@breda.nl.

Maatregelen vanwege coronavirus

Maximaal aantal personen per trouwlocatie:

Stadhuis

  • grote zaal: 30 personen (bruidspaar + gasten (inclusief kinderen) + fotograaf)
  • kleine zaal: 10 personen (bruidspaar + gasten (inclusief kinderen) + fotograaf)

Stadskantoor

  • trouwkamer: bruidspaar + maximaal 4 getuigen

Alle andere trouwlocaties

Meer informatie staat op de website van de Rijksoverheid.

Wat u moet doen

Locatie naar eigen keuze

Wilt u trouwen of uw partnerschap laten registreren op een andere locatie dan het stadhuis of het stadskantoor? Vul het locatieformulier in en voeg dit toe aan de digitale melding.

pdf Formulier locatie naar eigen keuze (PDF, 483.81 KB)

 

Trouwambtenaar van de Gemeente Breda

Wilt u een ceremonie met toespraak, dan bespreekt u deze met de ambtenaar. U kunt een ambtenaar kiezen die uw voorkeur heeft. Bij de toewijzing proberen wij daarmee zoveel mogelijk rekening te houden. Ongeveer 4 weken voor de datum van uw huwelijk of geregistreerd partnerschap krijgt u bericht van de gemeente wie uw ambtenaar is. Bij een ceremonie zonder toespraak is er geen vooroverleg.

Keuze voor eigen trouwambtenaar

Wilt u uw huwelijk of geregistreerd partnerschap laten sluiten door een familielid, vriend of kennis, een ambtenaar uit een andere gemeente of een zelfstandig trouwambtenaar? Dan moet deze persoon worden aangewezen en/of beëdigd tot buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS). De aanwijzing is voor één huwelijk of geregistreerd partnerschap. Het aanvraagformulier 'Eenmalige BABS' kunt u per e-mail sturen naar contact@breda.nl. Er worden extra kosten berekend voor een eigen trouwambtenaar. 

pdf Aanvraagformulier Eenmalige BABS (PDF, 40.93 KB)

 

Getuigen kiezen

Bij het huwelijk of de partnerschapsregistratie heeft u minimaal 2 getuigen nodig, maximaal 4. Iedereen boven de 18 jaar mag getuige zijn.

Ceremonie digitaal bijwonen

Familie, vrienden en kennissen kunnen de ceremonie in het stadhuis volgen via een livestream. De Gemeente Breda heeft een camera geïnstalleerd in de grote trouwzaal. Zo kunnen genodigden toch, via een livestream- vanuit huis of elders, het huwelijk of geregistreerd partnerschap 'bijwonen’. U krijgt vooraf een unieke inlogcode die u kunt delen met de extra genodigden. U krijgt de opname van de ceremonie op een USB-stick gratis aangeboden. Ongeveer 4 weken voor de ceremonie ontvangt u bericht over deze mogelijkheid. Deze service geldt niet voor huwelijken en geregistreerd partnerschappen zonder toespraak die op maandagochtend plaatsvinden.

Wat u moet weten

Huwelijk of geregistreerd partnerschap?

Beide vormen zijn juridisch bijna gelijk. De Rijksoverheid geeft meer informatie over trouwen en geregistreerd partnerschap

U woont niet in Nederland

Als u beiden niet in Nederland woont en ten minste één van u heeft de Nederlandse nationaliteit, dan regelt u de melding bij de Gemeente Den Haag.

Trouwen of getrouwd in het buitenland

Op de website van de Rijksoverheid staat waaraan u moet denken als u in het buitenland trouwt. Soms heeft u een Verklaring van huwelijksbevoegdheid nodig en/of een Ongehuwdverklaring. 

Bent u getrouwd in het buitenland dan laat u het buitenlands huwelijksdocument registreren in de basisregistratie personen (BRP). Dit doet u bij terugkomst in de gemeente waar u woont.

Kosten

Als u trouwt op een andere plaats dan het stadhuis of stadskantoor, betaalt u voor het gebruik van de locatie aan de eigenaar. Deze kosten komen bij de bedragen op deze pagina.

Overzicht kosten per locatie, dag en tijd

Locatie Dag en tijd Bedrag
Stadhuis beide zalen
of andere locatie
Maandag t/m vrijdag
tussen 9.00 en 18.00 uur
€ 441
Stadhuis beide zalen Vrijdag
vanaf 18.00 uur
Zaterdag
tussen 9.00 en 21.00 uur of een afwijkende dag en tijd
€ 882
Stadhuis beide zalen Zondag € 1125
Andere locatie Vrijdag
vanaf 18.00 uur
Zaterdag
tussen 9.00 en 21.00 uur
of een afwijkende dag en tijd
€ 694
Andere locatie Zondag € 930
Stadhuis kleine zaal
geen toespraak
Maandag
tussen 10.00 en 11.00 uur
€ 102
Stadskantoor
geen toespraak
Maandag
tussen 9.00 en 9.30 uur
Gratis

Overzicht mogelijke extra kosten

Soort Bedrag    
Trouw- of partnerschapsboekje € 17,95    
Omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk in het Stadskantoor € 41,50    
Annulering huwelijk 5 weken of langer voor de huwelijksdatum € 42,85    
Annulering huwelijk in de laatste 5 weken voor de huwelijksdatum € 85,70    
Eenmalige benoeming trouwambtenaar zonder beëdiging € 100    
Eenmalige benoeming trouwambtenaar met beëdiging € 200    
Uw Reactie
Uw Reactie