Trouwen

Algemeen

Wilt u in Breda een huwelijk of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan meldt u dit vooraf bij de gemeente Breda. U hoeft niet in Breda te wonen om er te kunnen trouwen of een partnerschap te laten registreren.

Wat u moet doen

Overzicht van de trouwlocaties, de trouwambtenaren en de beschikbaarheid van de trouwlocaties.

Kies een locatie

Op bijna elke locatie in Breda kunt u trouwen of een partnerschap laten registeren. Wilt u een andere locatie dan het stadhuis of het stadskantoor? Vul dan eerst het locatieformulier in. Voeg het formulier toe aan de digitale melding.  

Formulier locatie huwelijk (PDF - 484KB)

Locatie Stadhuis of Stadskantoor

  • grote zaal in het Stadhuis: 45 zitplaatsen en een aantal staplaatsen
  • kleine zaal in het Stadhuis: 25 zitplaatsen en een aantal staplaatsen
  • trouwkamer in het Stadskantoor: maximaal extra 4 personen

Kies een trouwambtenaar

Wilt u een ceremonie met toespraak, dan kunt u in de melding uw voorkeur aangeven voor een ambtenaar van de gemeente. Met uw voorkeur wordt rekening gehouden. Ongeveer 4 weken voor de datum ontvangt u bericht wie uw trouwambtenaar is. U kunt geen voorkeur opgeven voor huwelijken en geregistreerd partnerschappen zonder toespraak die op maandagochtend plaatsvinden. 

U kunt uw huwelijk of geregistreerd partnerschap ook laten sluiten door een familielid, vriend of kennis, een ambtenaar uit een andere gemeente of een zelfstandig trouwambtenaar. Deze persoon moet worden aangewezen en/of beëdigd tot buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS). Vul hiervoor het formulier in en stuur, uiterlijk 3 maanden voor de datum, per e-mail.

Aanvraagformulier Eenmalige BABS (PDF - 47KB)

Wat u moet weten

Getuigen kiezen

Bij het huwelijk of de partnerschapsregistratie heeft u minimaal 2 getuigen nodig en maximaal 4. De getuigen moeten 18 jaar of ouder zijn. U kiest zelf uw getuigen, de gemeente zorgt hier niet voor.  

Ceremonie digitaal bijwonen 

Familie, vrienden en kennissen kunnen de ceremonie die gehouden wordt in de grote zaal van het stadhuis volgen via een livestream. Deze service geldt niet voor ceremonies in de kleine zaal van het stadhuis, of huwelijken en geregistreerd partnerschappen zonder toespraak die op maandagochtend plaatsvinden. 

Huwelijk of geregistreerd partnerschap?

Beide vormen zijn juridisch bijna gelijk. De Rijksoverheid geeft meer informatie over trouwen en geregistreerd partnerschap.

Rechten en plichten

Door te trouwen of een partnerschap te laten registreren worden er veel zaken automatisch voor u, op basis van de wet, geregeld. Een aantal gevolgen worden genoemd.

Als u niets regelt:

  • bouwt u gezamenlijk vermogen (waaronder ook ouderdomspensioen) op vanaf het moment van het trouwen of een partnerschap te laten registreren (de beperkte gemeenschap van goederen);
  • ontstaat er over en weer een onderhoudsplicht (zowel tijdens als na het huwelijk of geregistreerd partnerschap);
  • wordt u elkaars erfgenamen.

Als uw wensen niet aansluiten bij de wettelijke rechten en plichten die u als echtgenoten/partners krijgt, is het verstandig om voorafgaand aan uw huwelijk of geregistreerd partnerschap wat zaken te regelen. Laat u daarom goed en op tijd informeren door een deskundige, zoals een notaris of een advocaat.

Voor meer informatie over de gevolgen van het huwelijk of geregistreerd partnerschap kunt u onder andere terecht op de websites van de Rijksoverheid en de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.

U woont niet in Nederland

Als u beiden niet in Nederland woont en ten minste één van u heeft de Nederlandse nationaliteit, dan regelt u de melding bij de Gemeente Den Haag.

Trouwen of getrouwd in het buitenland

Op de website van de Rijksoverheid staat waaraan u moet denken als u in het buitenland trouwt. Soms heeft u een Verklaring van huwelijksbevoegdheid nodig en/of een Ongehuwdverklaring. 

Bent u getrouwd in het buitenland dan laat u het buitenlands huwelijksdocument registreren in de basisregistratie personen (BRP). Dit doet u bij terugkomst in de gemeente waar u woont.

Kosten

Als u trouwt op een andere plaats dan het stadhuis of stadskantoor, betaalt u voor het gebruik van de locatie aan de eigenaar. Deze kosten komen bij de bedragen op deze pagina.

Overzicht kosten per locatie, dag en tijd

LocatieDag en tijdBedrag
Stadhuis beide zalen
of andere locatie
Maandag t/m vrijdag
tussen 9.00 en 18.00 uur
€ 475
Stadhuis beide zalenVrijdag
vanaf 18.00 uur
Zaterdag
tussen 9.00 en 21.00 uur of een afwijkende dag en tijd
€ 907
Stadhuis beide zalenZondag€ 1157
Andere locatieVrijdag
vanaf 18.00 uur
Zaterdag
tussen 9.00 en 21.00 uur
of een afwijkende dag en tijd
€ 734
Andere locatieZondag€ 956
Stadhuis kleine zaal
geen toespraak
Maandag
tussen 10.00 en 11.00 uur
€ 110
Stadskantoor
geen toespraak
Maandag
tussen 9.00 en 9.30 uur
Gratis

Overzicht mogelijke extra kosten

SoortBedrag  
Trouw- of partnerschapsboekje€ 23,25  
Omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk in het Stadskantoor€ 44,45  
Annulering huwelijk 5 weken of langer voor de huwelijksdatum€ 46,25  
Annulering huwelijk in de laatste 5 weken voor de huwelijksdatum€ 92,50  
Eenmalige aanwijzing trouwambtenaar zonder beëdiging€ 102,50  
Eenmalige aanwijzing trouwambtenaar met beëdiging€ 205