Nota Ruimtelijke Kwaliteit

De Gemeente Breda heeft regels opgesteld in de Nota Ruimtelijke Kwaliteit om te zorgen voor een goede omgevingskwaliteit. Deze nota gaat de huidige welstandsnota vervangen en sluit aan op de omgevingswet. De nota wordt gebruikt om (ver)bouwplannen te beoordelen op uiterlijk, zichtbare kwaliteit en plaatsing in de omgeving. Op de interactieve kaart staat per locatie welke regels er gelden.

Nota Ruimtelijke Kwaliteit

De nota heeft de volgende onderdelen

  1. Werking van de nota: 
    Informatie over de aanleiding en doel van de nota Ruimtelijke Kwaliteit, hoe u de nota toepast, excessenregeling en de begrippenlijst
begrippenlijst veelvoorkomende bouwwerken (PDF - 494KB)
  1. Bouwwerken die vaak aangevraagd worden 
    (veel voorkomende (ver)bouwwerken):
    Hier vindt u (ver)bouwwerken in en om het huis zoals dakkapellen, aanbouwen, bijgebouwen, gevelwijzigingen en erfscheidingen. Ook reclame bij een bedrijf of winkel valt onder dit deel.
  2. Past het bouwwerk in de omgeving  
    (criteria en informatie over de welstandseenheden en gebiedsanalyses):
    Hierin zijn uitgangspunten voor ruimtelijke inpassingen, vormgeving, materiaal en kleur aan toegekend. Daarnaast kunt u achtergrondinformatie en beschrijvingen van de omgevingen vinden die u vooraf helpen bij het opstellen van grotere initiatiefplannen.

Kaart veelvoorkomende bouwwerken

Op de interactieve kaart staan per locatie de criteria die gelden voor bouwwerken die vaak aangevraagd worden.

Kaart bekijken

Kaart criteria en informatie over de welstandseenheden en gebiedsanalyses

Op de interactieve kaart staan de uitgangspunten en criteria voor ruimtelijke inpassingen, vormgeving, materiaal en kleur. Ook vindt u achtergrondinformatie en beschrijvingen van de omgevingen die u helpen bij het opstellen van initiatiefplannen.

Kaart bekijken

Meer informatie over de onderdelen van de nota Ruimtelijke Kwaliteit

Hiervoor zijn reguliere criteria opgesteld waaraan getoetst wordt. Voor een dakkapel aan de voorzijde, erfafscheiding en warmtepomp/airco-unit zijn er sneltoetscriteria.

Sneltoetscriteria 

Als er voor een gebied sneltoetscriteria zijn opgenomen, dan wordt het plan hieraan getoetst. Voldoet uw plan aan de sneltoetscriteria, dan weet u zeker dat uw plan voldoet aan de welstandseisen en krijgt u vanaf 1 januari sneller en goedkoper een vergunning. Wijkt uw plan af op kleine punten, dan kunt u uw plan aanpassen aan de sneltoetscriteria.

Algemene criteria 

  • Zijn er geen sneltoetscriteria of voldoet u niet aan deze criteria, dan gelden de reguliere criteria.
  • Past de uitvoering, zoals maat of vorm, niet binnen de reguliere criteria, dan beoordeelt de adviescommissie omgevingskwaliteit het plan.

Hierin staat waar bouwwerken aan moeten voldoen, waarbij het uiterlijk van gebouwen en de inpassing in de omgeving aan criteria wordt getoetst. Bij grotere bouwplannen of gebiedsontwikkelingen kijkt de adviescommissie omgevingskwaliteit of de plannen passen binnen de welstandseenheden van de Nota Ruimtelijke Kwaliteit.

Criteria en informatie over de welstandseenheden

Hierin staat waar een bouwwerk aan moet voldoen. Denk aan vormgeving, materiaal en kleur.

De gebiedsanalyses en waarderingen van het gebied

De achtergrondinformatie en de beschrijvingen van de gebieden kunnen gebruikt worden bij het maken van initiatiefplannen.  

In de werking nota Ruimtelijke Kwaliteit (pdf, 293.81 KB) staat beschreven wat de aanleiding en het doel is van de nota Ruimtelijke Kwaliteit, hoe de nota werkt. In dit deel staat ook een verwijzing van de criteria tegen misstanden (excessenregeling). Bekijk ook de 

begrippenlijst veelvoorkomende bouwwerken (PDF - 494KB)