Thomas: ‘Als er volk op straat is, heb ik het naar mijn zin’

Een baan als jeugd- en wijkboa is nooit saai. Dat kan Thomas Hanna beamen. Hij werkt sinds twee jaar in deze functie bij de gemeente Breda en vindt niets leuker dan in contact staan met de Bredase jeugd.

“Als wijkboa van gebied Noord-West Breda ben ik vooral veel in de wijk te vinden en pak ik zelf allerlei meldingen op. Daarnaast heb ik als taakaccent ‘jeugd’.” Dit betekent dat Thomas veel in gesprek gaat met jongeren uit de wijk. “En nee, dan heb ik het niet over bekeuren”, benadrukt Thomas. “De momenten dat er geen meldingen zijn, zijn de beste dagen. Dan heb ik tijd om op een laagdrempelige manier met de jeugd in gesprek te gaan.”

Ik kom echt niet alleen om iemand te bekeuren, maar speel gerust een potje voetbal mee of maak een praatje met de jongeren in de wijk.

Thomas Hanna
Jeugd- en wijkboa

Door met hen te voetballen, hen te laten kennismaken met handhaving en mee te doen aan andere activiteiten verdient Thomas – naar eigen zeggen – respect van de jeugd. “Daar heb ik de afgelopen twee jaar echt aan gebouwd. De jeugd kent me en weet wat ze aan me hebben. Ik kom echt niet alleen om iemand te bekeuren, maar speel gerust een potje voetbal mee of maak een praatje met de jongeren in de wijk.”

“Ik wil het negatieve imago van boa’s wegnemen en er echt voor de jeugd zijn, in goede en slechte tijden. We helpen bijvoorbeeld ook jongeren met problemen door zaken voor hen te regelen. Ze zijn jong en hebben de kans om nog iets van hun leven te maken. Daar help ik ze graag bij.”

Vooruitstrevende stad

“Ik ben in principe altijd buiten te vinden. En dat maakt mijn werk ook leuk. We maken surveillancerondes, zijn in de wijk en pakken op wat we kunnen.” Thomas vertelt dat hij niet voor niets voor de gemeente Breda heeft gekozen. “Breda is een stad die op het gebied van handhaving ver vooruitloopt. Er worden echt véél meldingen opgepakt, we werken nauw samen met de politie en we hebben boa’s met verschillende taakaccenten, zoals bijvoorbeeld ondermijning of dak- en thuislozen. In totaal werken er zo’n tachtig handhavers bij de gemeente Breda.”

 

Twee foto's Thomas Hanna
Thomas Hanna in de stad. Foto Gemeente Breda

Er is altijd wat te doen in Breda

Iedere periode heeft op werkgebied zijn charmes, vindt Thomas. “In de zomer is het mooi om de bruisende stad te zien. Net als met evenementen als Koningsdag, carnaval of Breda Jazz Festival. In de laatste maanden van het jaar houd ik me voornamelijk bezig met vuurwerkmeldingen, en ook dat vind ik – op werkgebied – een hele leuke periode. Kortom: als er volk op straat is, heb ik het naar mijn zin.” 

Jaarwisseling

De komende maand staat voor Thomas en zijn collega’s veel in het teken van vuurwerk. “Helaas neemt de vuurwerkoverlast ieder jaar toe. Ondanks dat we er als politie en handhaving alles aan doen om het te voorkomen, hebben we het niet altijd in de hand. Voor ons betekent deze periode: aanwezig zijn waar we kunnen en er heel scherp op zijn.” 

“Vuurwerkmeldingen van inwoners zijn in deze periode heel belangrijk. Met alle data laten we preventief extra boa’s surveilleren in de wijk.” Iedereen kan een melding maken via de website van de gemeente Breda. De melding komt binnen bij het Klant Contact Centrum, de medewerkers daar sturen het door naar de collega’s van handhaving. “Wij bekijken de melding en nemen in sommige gevallen contact op met de melder om meer informatie over de overlastsituatie te krijgen.” 

Door alle data weten we precies in welke wijk we extra moeten inzetten.

Thomas Hanna
Jeugd- en wijkboa

Datasysteem van meldingen

“In de meeste gevallen kunnen we niet meteen op een melding afgaan, omdat de veroorzaker (en het vuurwerk) vaak al verdwenen zijn. We gaan natuurlijk wel naar een locatie toe als er meerdere overlastmeldingen op dezelfde plek en tijd zijn gemeld.” Thomas benadrukt nogmaals dat melden erg belangrijk is. “Door alle data weten we precies in welke wijk we extra moeten inzetten.” Lees hier meer over wat er met een vuurwerkmelding gebeurt.

Presentaties op middelbare scholen

Ook geeft hij presentaties over (de gevaren) van vuurwerk op middelbare scholen, samen met Bureau Halt. “Door de docenten wordt dit heel goed ontvangen, die zijn er blij mee. We doen ook regelmatig onaangekondigde kluisjescontroles. Inmiddels kennen de meeste leerlingen mijn gezicht: dat zorgt er ook voor dat ze me respecteren, naar me luisteren als ik iets uitleg en goed meedoen met de les. Dat vind ik mooi om te zien.”

Altijd met plezier naar het werk

Of er ook minder leuke kanten aan het vak zitten? Na een korte stilte antwoordt Thomas: “Voor mij niet. Ik kom nooit met tegenzin naar mijn werk. Ik heb een ongelofelijk fijn team, ken de stad op mijn duimpje en heb de nodige contacten in de wijk. Misschien wil ik me in de toekomst verder ontwikkelen op het vakgebied ‘evenementen’, maar ik zal me altijd blijven inzetten voor een veilig Breda.”