Meer kans voor starters op de woningmarkt door nieuwe Starterslening

Het afgelopen jaar konden circa 112 koopstarters hun eerste woning kopen dankzij de Starterslening. Vanwege dit succes wil het college van burgemeester en wethouders deze lening opnieuw beschikbaar stellen. Als de gemeenteraad eind dit jaar instemt met 5 miljoen euro extra budget, kunnen starters in 2024 weer gebruik maken van de Starterslening. Om in 2024 meer starters te kunnen ondersteunen, zijn de voorwaarden iets aangescherpt.

De Starterslening kan worden aangevraagd voor bestaande woningen en nieuwbouwwoningen tot de aankoopprijs van € 390.000 (de vastgestelde Betaalbaarheidsgrens). Het maximaal te lenen bedrag is € 30.000 en de maximale leeftijd voor het aanvragen van de lening is 45 jaar. Met het nieuwe budget en de aangepaste voorwaarden gaat de gemeente Breda ervan uit dat minimaal 166 koopstarters in 2024 gebruik kunnen maken van de Starterslening. 

We stellen nu 5 miljoen extra ter beschikking.

Wethouder Arjen van Drunen (wonen)

Veranderende markt 

Het afgelopen jaar liet zien dat de behoefte aan de Starterslening erg groot is onder starters op de woningmarkt. Binnen vijf maanden was het budget voor de lening op en moest de gemeente de lening stopzetten. Bij het vaststellen van de nieuwe voorwaarden is gezocht naar de balans tussen enerzijds zoveel mogelijk starters helpen om de koopwoningmarkt te betreden en anderzijds het bedrag op een hoogte vast te stellen waarmee je ook tegemoet komt aan de veranderende markt.

Met de Starterslening kunnen we net die extra ondersteuning bieden die sommige starters nodig hebben om toch die stap te kunnen zetten.

Wethouder Arjen van Drunen (wonen)

Het aanpassen van de koopprijsgrens van de NHG-grens naar de Betaalbaarheidsgrens sluit aan bij het landelijke beleid. Het Rijk is van mening dat de NHG-grens te hard is gestegen in verhouding tot wat voor veel mensen betaalbaar is. De maatstaf voor wat als betaalbare koopwoning geldt, de Betaalbaarheidsgrens, is voor 2024 vastgesteld op €390.000.

Meer informatie over de Starterslening is te vinden op de pagina Starterslening en op www.svn.nl.