COA opent noodopvanglocatie voor asielzoekers in Breda

De instroom van asielzoekers in Nederland is hoog. Het aanmeldcentrum in Ter Apel zit vol.  Het realiseren van extra structurele opvanglocaties kost tijd. COA is daarom op zoek naar locaties die snel beschikbaar zijn en kunnen dienen als overbruggingslocatie. COA acht Breepark een geschikte locatie voor deze vorm van tijdelijke opvang. De gemeente moet een tijdelijke omgevingsvergunning aan het COA verlenen om de opvang mogelijk te maken.

Vanaf 27 september starten de voorbereidingswerkzaamheden. Uiterlijk 3 oktober worden de eerste mensen opgevangen. Er kunnen tot maximaal 150 asielzoekers verblijven. Hiermee geeft de gemeente gehoor aan een dringend verzoek van staatssecretaris Van der Burg om met spoed extra tijdelijke opvangplekken te realiseren. 

We hadden gehoopt dat het openen van een noodlocatie niet meer nodig zou zijn. Maar we sluiten onze ogen niet voor de nijpende situatie.

Arjen van Drunen
Wethouder

Wethouder Arjen van Drunen: “We hadden gehoopt dat het openen van een noodlocatie niet meer nodig zou zijn. Maar we sluiten onze ogen niet voor de nijpende situatie. Het college heeft daarom besloten mee te werken aan het verzoek van het COA om tijdelijke noodopvangplekken in Breepark mogelijk te maken. Met deze tijdelijke locatie, kunnen we hopelijk voorkomen dat er mensen noodgedwongen op een stoel of buiten moeten slapen.”

In de noodopvanglocatie worden maximaal 150 mensen per dag opgevangen. Dit zijn mensen die onlangs in Nederland zijn aangekomen. Na enkele dagen vertrekken zij weer naar een aanmeldlocatie voor het verdere asielproces. Breepark fungeert daarmee als een doorstroomlocatie waar mensen enkele dagen op adem kunnen komen van de reis die zij gemaakt hebben. De noodopvanglocatie is naar verwachting tot en met 8 januari 2024 geopend. Het gaat om een sobere opvang die bestaat uit bed, bad en brood. De beschikbare ruimte op Breepark is niet de evenementenhal zoals de vorige keer, maar het zogeheten ‘Grand Café’ en bovenliggende zalen, en een afgeschermde buitenruimte. Een deel is ingericht om te slapen. Een ander deel voor recreatie. Op locatie zijn straatcoaches en beveiligers aanwezig om mensen te begeleiden. 

We verlenen onze medewerking aan deze tijdelijke noodoplossing, maar geven de voorkeur aan een locatie die voor langere duur beschikbaar is.

Arjen van Drunen
Wethouder

Van Drunen benadrukt dat een structurele oplossing de voorkeur heeft: “We verlenen onze medewerking aan deze tijdelijke noodoplossing, maar geven de voorkeur aan een locatie die voor langere duur beschikbaar is. Daarom blijven we ook met het COA doorwerken aan de locatie aan de Heerbaan. COA is op dit moment bezig met het opstellen van de vergunningsaanvraag voor deze locatie.”

Samen met andere gemeenten 

De opdrachten vanuit het Rijk op het gebied van opvang en huisvesting van vluchtelingen, asielzoekers en statushouders pakt gemeente Breda samen op met andere gemeenten in de regio van district de Baronie. Dit betekent dat districtsgemeenten elkaar helpen de opgaven te vervullen. Gemeente Breda neemt nu de verantwoordelijkheid voor deze tijdelijke noodopvang en hoopt dat andere gemeenten dit voorbeeld volgen. Het blijft een gezamenlijke taak om bij te dragen aan de opvang van asielzoekers. 

Bekijk deze webpagina voor meer informatie.