Locatie Woestenbergseweg
Aan de Woestenbergseweg 4, aan de zuidkant van Bavel, wil de gemeente samen met de Bredase woningcorporaties circa 80 tijdelijke huurwoningen plaatsen. Deze woningen blijven voor 15 jaar beschikbaar. Daarna verhuizen ze naar een andere locatie.
Toekomstige bewoners
De woningen zijn voor verschillende doelgroepen bedoeld. Er wordt naar een invulling gezocht die past bij het dorp Bavel. Jongeren en starters in Bavel komen moeilijk aan een woning. Op deze locatie hoopt de gemeente hen en andere starters een kans te bieden op een woning.
Tijdlijn
Besluit college van burgemeester en wethouders tot haalbaarheidsonderzoek locatie
Informatieavond omwonenden
Uitvoeren haalbaarheidsonderzoek en start participatie
Interne start van het project met WonenBreburg. Voorbereidingen voor start haalbaarheidsonderzoek
Haalbaarheidsonderzoek en afstemming met Klankbordgroep Bavel-Zuid en themagroep Wonen en Zorg. Eventueel informatiebijeenkomsten
Besluitvorming college van burgemeester en wethouders
Vergunningverlening (ruimtelijke procedure)
Bouwrijp maken locatie door gemeente
Start realisatie gebouwen door WonenBreburg
Start verhuur woningen
Veelgestelde vragen
-
Breda is een fijne stad om te wonen, werken en leven. Steeds meer mensen zoeken dan ook een huis in Breda. Er is in Breda behoefte aan circa 750 woningen voor onder andere studenten, starters, alleenstaande ouders, inwoners die uitstromen uit de maatschappelijke opvang en statushouders. Deze wil de gemeente op korte termijn realiseren.
Eerder zijn al locaties aan de Donkerstraat in Teteringen, de Stadionstraat, het Kadijkje, de Frankenthalerstraat en de Bredestraat onderzocht. Op die locaties samen worden ongeveer 600 woningen op tijdelijke locaties gerealiseerd. Er wordt dus nog gezocht naar andere locaties voor zo'n 150 woningen. Met de ontwikkeling aan Woestenbergseweg 4 kunnen we hier deels invulling aan geven.
De procedure om tijdelijke woningen mogelijk te maken is korter dan die van permanente woningbouw. Op deze manier kan de gemeente sneller tegemoetkomen aan de vraag naar woningen. -
Circa 80. Dit kan nog meer of minder worden naar aanleiding van het haalbaarheidsonderzoek dat de komende maanden wordt uitgevoerd.
-
Het streven van de gemeente is om een mix van bewoners uit de diverse doelgroepen te huisvesten: studenten, starters, alleenstaande ouders, inwoners die uitstromen uit de maatschappelijke opvang en statushouders. Er wordt naar een invulling gezocht die past bij het dorp Bavel. Dit betekent dat er ook gekeken wordt of er ruimte geboden kan worden aan jongeren en starters in Bavel die moeilijk aan een woning komen.
-
De gemeente ziet dat jongeren en starters ook in Bavel moeilijk aan een woningen komen. De gemeente wil deze groep ook een plek geven in dit project. In het haalbaarheidsonderzoek moet bepaald worden hoe we dat gaan doen en om hoeveel woningen het dan gaat.
-
De woningen op deze tijdelijke locatie blijven 15 jaar staan. Daarna wordt de grond weer in de huidige staat teruggebracht en worden de woningen verplaatst naar een andere locatie.
-
Nee, dit kan verloop hebben zoals ook bij andere sociale huurwoningen.
-
De gemeente heeft altijd al het voornemen gehad om iets anders met deze locatie te doen. Bij onderzoek naar mogelijke locaties voor dit soort woningen is deze locatie als passend naar voren gekomen. Hierbij is gekeken naar onder andere beschikbaarheid, leefbaarheid, ruimtelijke mogelijkheden, milieu en mobiliteit. Kansrijke locaties worden getoetst op spreiding over de stad, omvang, efficiënte inzet van ambtelijke capaciteit, de hoeveelheid onderzoeken en te verwachten doorloopsnelheid.
-
De gemeente gaat een haalbaarheidsonderzoek uitvoeren. Dat betekent dat de gemeente – samen met WonenBreburg – onderzoekt wat er op de locatie mogelijk is. Het haalbaarheidsonderzoek richt zich op de financiële haalbaarheid en de randvoorwaarden waar de bouw aan zou moeten voldoen. Denk daarbij aan wegverkeersgeluid, parkeren, de ontsluiting via de Woestenbergseweg, de plaats van de gebouwen en de inrichting van het terrein. Daarbij is er aandacht voor het creëren van een fijne en veilige woonplek. En de gemeente kijkt hoe de locatie kan aansluiten bij het dorp en de ontwikkeling Bavel-Zuid. Ook wordt in het onderzoek de doelgroep bepaald: voor welke mensen zijn de woningen bestemd?
-
Er is een informatieavond voor omwonenden en belanghebbenden om de plannen uit te leggen. Verder sluiten we voor de inspraak zo veel als mogelijk aan bij de bestaande overlegvormen van het Programma Bavel, zoals de klankbordgroep Bavel-Zuid en de themagroepen.
-
Heeft u vragen? Neem contact op met de gemeente.
-
De toewijzing is in handen van de woningcorporatie. U moet dan ingeschreven staan bij Klikvoorwonen.nl