Kentekenparkeren

Bij kentekenparkeren voert u bij de betaalautomaat het kenteken van de auto in en hoeft u geen parkeerticket meer achter de voorruit te leggen. Een scanauto van de gemeente fotografeert het kenteken van de geparkeerde auto en ziet of er betaald is.

U kunt ook mobiel parkeren. U betaalt dan eenvoudig met uw mobiel via de landelijke parkeerproviders.

Hoe werkt het

  • Bij de betaalautomaat voert u het kenteken van uw geparkeerde auto in.
  • U betaalt met uw pinpas voor de gewenste parkeertijd. U hoeft geen pincode in te voeren. U drukt op ‘akkoord’ om de betaling te doen.
  • U kunt kiezen om een betaalbewijs te printen. Een bankafschrift van uw pinbetaling is echter ook een betaalbewijs.
  • De parkeerautomaat geeft geen parkeerticket om achter de voorruit te leggen.
  • Van geparkeerde auto’s wordt het kenteken gecontroleerd.

Wat u moet weten

Betalen met creditcard is niet mogelijk.

Heeft u te veel parkeergeld betaald omdat een parkeerautomaat op straat of in een gemeentelijke parkeergarage niet goed werkte? Dan kunt u het te veel te veel betaalde parkeergeld terugvragen

De scanauto controleert het kenteken. U heeft voldoende tijd om de betaling voor uw voertuig te regelen. De scanauto controleert pas na 10 minuten of er betaald is.

Als u geen of een verkeerd kenteken intoetst krijgt u een naheffingsaanslag parkeerbelasting (parkeerboete). De scanauto ziet namelijk dat er niet betaald is op het gecontroleerde kenteken. Met het betaalbewijs of een bankafschrift kunt u bezwaar maken tegen de boete. De procedure van bezwaar maken staat op de achterkant van de naheffingsaanslag.

Naast kentekenparkeren op straat of op parkeerterreinen wordt ook bij een parkeervergunning of bezoekersregeling op kenteken geparkeerd. De scanauto ziet ook die registraties bij het controleren van het kenteken. In de parkeergarages wordt niet op kenteken geparkeerd.