Eikenprocessierups
De gemeente bestrijdt de eikenprocessierups in de hele gemeente. Bepaalde plekken krijgen voorrang, zoals doorgaande (fiets)routes, kinderdagverblijven en speeltuinen. Indien nodig plaatst de gemeente borden op drukbezochte plekken om te attenderen op de aanwezigheid van de rups.
Wat doet de gemeente
- De leefomgeving van natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups verbeteren door variatie (kleur en bloei) in beplanting aan te brengen, plaatsen van vogelkasten en het uitzetten van lieveheersbeestjes en gaasvliegen.
- Het wegzuigen van nesten in de piekperiode. Als de nesten volgroeid zijn begint het wegzuigen (eerder wegzuigen heeft geen zin omdat de nesten dan weer terugkomen).
- Samenwerken, zowel regionaal als landelijk, met gemeenten en andere betrokken partijen.
- De gemeente verwijdert alleen rupsen in bomen van de gemeente in straten en andere openbare plekken. De gemeente verwijdert geen rupsen in het bos, dit valt onder de verantwoordelijkheid van Staatsbosbeheer.
Wat kunt u zelf doen
- Richt uw tuin zo natuurlijk mogelijk in met groen en bloemen.
- Plaats vogelkasten.
- Gebruik geen chemische middelen.
- Bezoekt u een gebied waar de processierups zit, bedek dan zoveel mogelijk uw hals, armen en benen.
Overlast eikenprocessierups doorgeven
- Kijk eerst op de kaart of uw locatie/straat al eerder gemeld is.
- Opnieuw melden is niet nodig. De kaart toont de meldingen niet op de exacte locatie, maar in het midden van de straat waarvoor de melding is gemaakt.
- Het is niet mogelijk om op elke melding te reageren of actie te ondernemen. De gemeente maakt een planning om de overlast te bestrijden.
Eikenprocessierups
Bekijk de lange video over de eikenprocessierups (14 minuten)