Afval scheiden

In je keuken

Veel van het afval ontstaat in de keuken tijdens het koken. Het scheiden van afval gaat daarbij makkelijker als je gebruikmaakt van een afvalbak met verschillende vakken of een bakje op het aanrecht voor alle etensresten. Op deze manier maak je het zo makkelijk mogelijk voor jezelf. Van de etensresten, het groente- en fruitafval wordt compost gemaakt.

In je badkamer

Als je in je badkamer om je heen kijkt, zie je vast heel veel plastic producten. Al dat plastic in alle badkamers opgeteld zorgen voor een enorme berg. Er zijn gelukkig manieren om plasticafval uit je badkamer te verminderen. Kijk eens op de website ZeroWasteNederland.nl.

Het scheiden van het afval uit je badkamer levert ook winst op: het bevat veel waardevolle materialen die opnieuw te gebruiken zijn. Dus gooi de tubes tandpasta bij plastic verpakkingen en de glazen crème potjes in de glasbak.

In je tuin

Groente-, fruit- en tuinafval kun je in de gft-bak doen, maar je kunt het ook zelf composteren, in de tuin of op je balkon. Doe je dit op de juiste manier, dan bespaar je energie en verklein je de afvalberg. Als beloning krijg je gratis goede bodemverbeteraar voor je tuin. Tips staan op de website van MilieuCentraal.nl.

In de warmere maanden kan de gft-bak minder fris ruiken. 
Bekijk de tips tegen stank en ongedierte

Ook interessant