Cool Towns

Klimaatverandering veroorzaakt warmere zomers met vaker voorkomende droogtes en hittegolven.
Interreg 2 Seas Mers Zeeën Europees Fonds voor Regionale OntwikkelingIn veel Europese steden hebben de hogere temperaturen negatief effect op de volksgezondheid, productiviteit, welzijn, lucht- en waterkwaliteit en andere stedelijke systemen. We noemen deze effecten ‘hittestress’.

 

Aan de andere kant kiezen steeds meer mensen ervoor om in steden en dorpen te wonen. Naarmate de bevolking in de steden groeit, wordt meer druk gelegd op groene ruimte om nieuwe woningen, wegen en andere infrastructuur te maken die van essentieel belang zijn voor het moderne leven.

Door bevolkingsgroei en de groei van steden verliezen we grote delen van onze groene ruimte. En die groene ruimte is juist meer dan wenselijk in een stad of recreatiegebied waar mensen van kunnen genieten. Meer groene ruimte in de steden maken, levert een aantal extra voordelen op.

Denk maar aan het opvangen van lokale overstromingen, het verbeteren van de luchtkwaliteit, het koelen van het stedelijk milieu en het leveren van een positief effect op de gezondheid en het welzijn mensen. Er moet in steden meer groene ruimte komen en steden moeten investeren in groene infrastructuur.

Het project Cool Towns brengt het risico op warmteoverlast in kleinere steden (< 200 000 inwoners) en gemeenten in kaart en geeft lokale partijen advies over maatregelen. De Gemeente Breda is partner in dit Europese project en realiseert zo verder haar ambitie om klimaatgezond te worden. Het doel is om tegen 2050 zowel klimaatneutraal als klimaatbestendig te zijn.

Cool Towns is onderdeel van het Europese programma lnterreg 2-zeeën. Naast de gemeente Breda zijn de 12 andere partners de Gemeente Middelburg (NL), de provincie Oost Vlaanderen (BE), de gemeente Oostende (BE), Southend-on-sea Borough council (UK), University of Greenwich (UK), Kent County council (UK), University of Picardie Jules Verne (FR), GreenBlue Urban (UK), Agency for Urban Planning St Omer (FR), de Universiteit van Amsterdam (NL), Sioen Industries (BE), AUD Agency for Urban Planning and Development of the Saint-Omer and Flandre Interieure Region (FR)

Kasteelplein waterfontein Breda is in het kader van ‘Breda, koel als het moet’ al aan de slag met het aantrekkelijk en robuust maken van de stad door voorzieningen aan te leggen die de verblijfskwaliteit verhogen. Voorbeelden hiervan zijn de aanpak Oude Vest en de aanleg waterspeelplek Kasteelplein. Ze maken de stad prettiger om in te verblijven en geven verkoeling op warme dagen.
Uw Reactie
Uw Reactie