Achternaam kiezen voor uw kind
Algemeen
Als ouders mag u kiezen welke achternaam uw kind krijgt. Uw achternaam, de achternaam van uw partner of vanaf 1 januari 2024 een combinatie daarvan. Als u dit vóór de geboorte wilt regelen, maakt u een afspraak. En anders kiest u bij de geboorteaangifte. In 2024 geldt een overgangsregeling voor de dubbele achternamen bij kinderen die geboren zijn op of na 1 januari 2016.
Afspraak maken
Dubbele achternaam kind
Sinds 1 januari 2024 kunt u ook een dubbele achternaam kiezen voor uw kind die op of na deze datum wordt geboren.
Tijdelijke regeling al geboren kinderen
Is uw oudste kind geboren op of na 1 januari 2016? En wilt u dat uw kind(eren) een combinatie van de achternamen van beide ouders als achternaam krijgt/krijgen? Van 1 januari tot en met 31 december 2024 geldt ook een tijdelijke regeling.
Hoe werkt het?
Om de dubbele achternaam voor uw kind(eren) vast te leggen, moeten beide ouders naar de balie komen. U maakt hiervoor een afspraak. Houd er rekening mee dat u soms lang moet wachten voordat u aan de beurt bent. Belangrijk is dat u de keuze in 2024 vastlegt bij de gemeente. Daarna kan het niet meer.
Nieuw identiteitsbewijs voor uw kind aanvragen
Verandert u de achternaam van uw kind en heeft uw kind een eigen identiteitsbewijs? Dan vraagt u deze opnieuw aan. Dit kost u geld. Na aanpassing van de achternaam is het identiteitsbewijs met de oude achternaam niet meer geldig.
Wat u moet weten
U kunt alleen bij uw eerste kind de achternaam kiezen. Alle kinderen die u daarna samen krijgt, krijgen automatisch dezelfde achternaam als het eerste kind. Bij de keuze voor de achternaam moet u samen aanwezig zijn. Omdat de moeder niet altijd aanwezig kan zijn bij de geboorteaangifte is het handig om dit voor de geboorte te regelen.
Wat u moet regelen, hangt af van uw situatie:
U bent getrouwd of u heeft een geregistreerd partnerschap
- Het kind krijgt automatisch de achternaam van de vader.
- Of de achternaam van de duomoeder (indien een donorverklaring van de Stichting Donorgegevens wordt overlegd).
- Wilt u dat het kind de achternaam van de moeder krijgt? Maak dan een afspraak.
U bent niet getrouwd en u heeft geen geregistreerd partnerschap
- Het kind krijgt automatisch de achternaam van de moeder.
- Wilt u dat het kind de achternaam van de vader of duomoeder krijgt? Dan moet de vader of duomoeder eerst het kind erkennen.
Meenemen en kosten
Meenemen
Een geldig identiteitsbewijs van u beiden
Kosten
Naamskeuze is gratis, behalve als u gebruik maakt van de tijdelijke regeling.
Dubbele achternaam:
- Het eerste kind € 75
- Elk volgend kind € 50