Erkennen van een kind

Bent u niet getrouwd en heeft u geen geregistreerd partnerschap? Dan heeft uw kind bij de geboorte wettelijk gezien alleen een moeder. Als u de wettelijke vader of duomoeder wilt zijn dan moet u het kind erkennen. Dit kan voor of na de geboorte van het kind. Maak hiervoor een afspraak.

Meenemen

Bij erkenning tijdens de zwangerschap of bij de geboorteaangifte neemt u mee:

Bij erkenning na de geboorte neemt u mee:

  • uw geldig identiteitsbewijs
  • als het kind 12 jaar of ouder is: uw kind met een geldig identiteitsbewijs
  • als het kind jonger is dan 16 jaar: ook de moeder met een geldig identiteitsbewijs
  • als het kind niet in de gemeente Breda geboren is: een afschrift van de geboorteakte

Woont de vader, moeder of duomoeder in het buitenland? Dan kunnen meer documenten nodig zijn. Neemt u voor meer informatie contact op.

Wat u moet weten

Wanneer kunt u erkennen

U kunt het kind  erkennen tijdens de zwangerschap. Erkenning kan ook bij of na de geboorteaangifte als er nog geen 2 ouders in de geboorteakte van het kind staan. U hoeft daarvoor niet de biologische ouder te zijn.

U kunt uw kind ook erkennen als het al ouder of zelfs meerderjarig is. Vanaf 12 jaar moeten de moeder en het kind persoonlijk aanwezig zijn voor het geven van toestemming. Vanaf 16 jaar is alleen toestemming van het kind nodig.

Achternaam kind

Als ouders mag u kiezen welke achternaam uw eerste kind krijgt. Die van u of van uw partner. Het kan handig zijn om dit al vóór de geboorte te regelen. U leest er meer over op de pagina Achternaam kiezen voor uw kind.

Ouderlijk gezag

Door erkenning heeft u niet automatisch het ouderlijk gezag over uw kind. Op de website van de rijksoverheid vindt u meer informatie over het aanvragen van het ouderlijk gezag.

Uw Reactie
Uw Reactie