Erkennen van een kind

Bent u niet getrouwd en heeft u geen geregistreerd partnerschap? Dan heeft uw kind bij de geboorte wettelijk gezien alleen een moeder. Als u de wettelijke vader of duomoeder wilt zijn dan moet u het kind erkennen. Dit kan voor, of na de geboorte van het kind. Een kind erkennen doet u aan de balie, op afspraak.

Heeft 1, of hebben beide ouders een buitenlandse nationaliteit? Neem dan contact op met de gemeente.

Wat u moet doen

  • U opent via de button het formulier.
  • U vult het formulier volledig in.
  • Onderaan het formulier staat de link om een afspraak te maken, en een overzicht met welke documenten u mee moet brengen naar uw afspraak.
  • U maakt een afspraak via de link in het formulier.
  • Heeft u uw e-mail ingevuld, dan ontvangt u het overzicht en de afspraaklink ook per e-mail.

Wat u moet weten

Wanneer kunt u erkennen

U kunt het kind  erkennen tijdens de zwangerschap. Erkenning kan ook bij of na de geboorteaangifte als er nog geen 2 ouders in de geboorteakte van het kind staan. U hoeft daarvoor niet de biologische ouder te zijn.

U kunt uw kind ook erkennen als het al ouder of zelfs meerderjarig is. Vanaf 12 jaar moeten de moeder en het kind persoonlijk aanwezig zijn voor het geven van toestemming. Vanaf 16 jaar is alleen toestemming van het kind nodig.

Ouderlijk gezag

Door erkenning heeft u niet automatisch het ouderlijk gezag over uw kind. Op de website van de Rechtspraak staat meer informatie over het aanvragen van het ouderlijk gezag.

Uw Reactie
Uw Reactie