Vragen en antwoorden over gladheidbestrijding

Overzicht met de meest gestelde vragen over gladheidbestrijding.

Vragen en antwoorden over gladheidbestrijding

Als er gladheid op komst is wordt bepaald of er gestrooid gaat worden. Als het sneeuwt dan wordt de sneeuw eerst aan de kant geschoven of geborsteld, daarna wordt zout gestrooid.
Bij ijzel of op- en aanvriezen van wegen wordt zout gestrooid. Hierbij is het tijdstip afhankelijk van het weer en de verwachtingen. 

De gemeente strooit op: 

  • hoofdwegen en hoofdfietspaden, inclusief busroutes 
  • stedelijke invalswegen en wijkontsluitingswegen 
  • bruggen en viaducten 
  • wegen van en naar hulpdiensten (ziekenhuizen, ambulance- en brandweerpost) 
  • calamiteitenroutes 

Bekijk de kaart met de strooiroutes. De Gemeente Breda volgt de landelijke richtlijnen. De prioriteiten zijn vastgelegd in het gladheidbestrijdingsplan. Dit plan wordt jaarlijks geëvalueerd en indien nodig aangepast voor het volgende jaar.

De hoofdfietspaden worden gestrooid. Deze staan op de kaart met de strooiroutes. Als uw eigen 'vaste' fietsroute geen onderdeel uitmaakt van een hoofdfietsroute wordt deze niet gestrooid. Maak zo veel mogelijk gebruik van de hoofdfietsroutes. Het effect van het strooizout is groter als er meer mensen overheen fietsen.

De bestrijding van gladheid op fietspaden is niet altijd eenvoudig. Fietspaden die naast de rijweg liggen kunnen na het vegen/strooien nog met sneeuw bedekt zijn. Doordat de sneeuw op de rijweg bij het ruimen naar de zijkant wordt geschoven komt die voor een deel op het fietspad te liggen. Daardoor is het fietspad langs de rijweg niet altijd geheel sneeuwvrij. 

Alleen de toegangswegen naar de winkelcentra worden gestrooid. Bij hevige sneeuwval en ijzel worden de hoofdwinkelstraten in het historisch stadshart ook gestrooid. De fietspaden in het stadshart aan de binnenzijde van de Haven en de fietspaden in Valkenberg worden bij elke actie gestrooid, omdat ze zijn opgenomen in de reguliere strooiroute. 

De gemeente strooit niet op wegen die niet in de criteria van het strooiplan staan. Dit zijn woonstraten die geen deel uitmaken van de hoofdroutes, 30 km/uur gebieden, voetgangersgebieden, fietspaden die geen deel uitmaken van de hoofdfietsroutes, stoepen, voetpaden, woonerven en parkeerterreinen.  

Nee, dit kunt u niet zien via Google Maps. Bekijk de kaart met de strooiroutes. 

De gemeente is niet verplicht om alle wegen altijd sneeuw- en ijsvrij te houden. Dit zou een onmogelijke opgave zijn. De gemeente heeft een inspanningsverplichting, maar kan niet garanderen dat het niet glad wordt. De gemeente is dan ook zelden aansprakelijk voor schade door gladheid. Weggebruikers zijn zelf verantwoordelijk voor hun rijgedrag en voor het aanpassen van de snelheid aan de omstandigheden.