Opvang vluchtelingen Heerbaan

Aan de Heerbaan 42-72 in de wijk Heusdenhout zit sinds februari 2025 een regionale opvang voor vluchtelingen. In dit asielzoekerscentrum (azc) is ruimte voor maximaal 264 mensen voor een periode van 10 jaar. Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) huurt het pand en heeft het verbouwd. De gemeente werkte mee aan het tijdelijk gewijzigde gebruik, zodat de opvanglocatie mogelijk kon worden gemaakt.

Meer informatie over de ontwikkelingen en werkzaamheden aan de Heerbaan 42-72 vindt u op de website van het COA

Tijdlijn

September 2023

het college van burgemeester en wethouders besluit positief op de bestuursovereenkomst 

15 november 2023

Informatiebijeenkomst omwonenden.
 

27 februari 2024

Eerste bijeenkomst communicatiegroep met daarin bewoners, COA en gemeente Breda. 

4 april 2024

Gemeente Breda verleent een omgevingsvergunning aan COA

2e kwartaal 2024

COA start met verbouwing van het pand.

9 juli 2024

Het college heeft na een hoorzitting de beslissing van de commissie overgenomen en de bezwaren niet ontvankelijk verklaart. Daarmee blijft de vergunning in stand en kunnen de werkzaamheden doorgaan.

21 januari 2025

Informatieavond en rondleiding voor omwonenden. Mensen kunnen zich hier ook aanmelden voor de beheergroep.
 

Februari 2025

Oplevering gebouw en vluchtelingen betrekken gebouw.

20 februari 2025

Feestelijk welkom van de nieuwe bewoners door wethouder Arjen van Drunen.
 

5 maart 2025

Eerste informatiebijeenkomst van de klankbordgroep . Geïnteresseerde omwonenden krijgen uitleg over hoe de klankbordgroep werkt en kunnen zich aanmelden. 

Meest gestelde vragen

Het Rijk heeft gemeenten dringend gevraagd om opvangplekken te realiseren voor het groeiend aantal mensen dat op de vlucht is en in Nederland asiel aanvraagt. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zoekt hard naar opvangplekken voor langere tijd. Daar zijn meer mogelijkheden voor kwalitatief goede opvang. Op de locatie aan de Heerbaan is opvang voor langere tijd mogelijk. 

Er zijn veel vluchtelingen door oorlog, geweld en uitsluiting. Asielprocedures en opvang van asielzoekers zijn een rijksopgave; het Rijk doet steeds vaker een beroep op gemeenten. Gemeente Breda neemt haar verantwoordelijkheid en zoekt naar ruimte voor opvang voor vluchtelingen die vooruitzicht hebben om in Nederland te mogen blijven.  Breda geeft de voorkeur aan asielzoekers die vooruitzicht hebben om in Nederland te kunnen blijven.
In de Bestuursovereenkomst zijn afspraken gemaakt over de voorwaarden waaraan COA moet voldoen en onder welke omstandigheden de bestuursovereenkomst wordt beëindigd.

De gemeente Breda geeft met de realisatie van deze opvanglocatie gedeeltelijk invulling aan de huidige wet- en regelgeving. Gemeente Breda moet aan iets meer dan 1.000 asielzoekers een opvangplek bieden. Met de komst van de locatie aan de Heerbaan krijgen ruim 250 asielzoekers een plek en wordt deels aan deze opgave voldaan. Er wordt nog gezocht naar andere locaties in de stad, wijken en dorpen om aan de totale opgave te voldoen.  

De opvanglocatie aan de Heerbaan bestaat uit 2 delen. In het grootste deel wonen ongeveer 200 asielzoekers. Dit zijn mannen, vrouwen en gezinnen met kinderen. In een kleiner deel wonen 50 alleenstaande minderjarige vluchtelingen (AMV). Vluchtelingen die in Nederland verblijven komen met name uit onveilige gebieden van Syrie, Turkije, Eritrea en Jemen.
Breda geeft er de voorkeur aan om asielzoekers op te vangen die vooruitzicht hebben om in Nederland en dan bij voorkeur regio Baronie te kunnen blijven. Dit betekent dat ze na het krijgen van de verblijfsvergunning gekoppeld kunnen worden aan Breda of één van de gemeenten in de regio. Hierdoor kunnen ze direct al starten met integratie in onze stad/regio. 

Gemiddeld zitten mensen op dit moment 2 jaar in een opvanglocatie. De in- en doorstroom van bewoners is afhankelijk van asielprocedures en van vervolghuisvesting.

De mensen die worden opgevangen aan de Heerbaan zijn (tijdelijke) bewoners van de wijk Heusdenhout. Net als andere wijkbewoners gaan ze naar school of naar vrijwilligerswerk, sporten ze en doen ze boodschappen in de wijk. Wanneer ze net aankomen op de locatie, leren ze de buurt kennen en ook de gebruiken die er zijn in Nederland (bijvoorbeeld verkeersregels, boodschappen doen). 

 

Het COA onderzoekt constant welke locaties geschikt zijn voor opvang (zowel bestaande gebouwen als andere mogelijkheden). Daarbij kijkt ze onder andere naar haalbaarheid, veiligheid en infrastructuur in het gebouw en in de omgeving. Ook de locatie aan de Heerbaan is zorgvuldig onderzocht door het COA. Er is onder andere gelet op de beschikbaarheid van voorzieningen en de bereikbaarheid. Op basis van dit onderzoek heeft het COA de gemeente gevraagd medewerking te verlenen. 

De begane grond van het pand is voor algemeen gebruik. In de verdiepingen zijn  appartementen voor 5, 6 of 8 personen. Achter het gebouw liggen onder andere speelveldjes, extra woonunits van 8 personen en een fietsenstalling. Bewoners maken in principe geen gebruik van de parkeerruimte, omdat zij meestal geen auto bezitten. Het parkeerverbod op straat blijft daarom bestaan. 

  • Elke nieuwe bewoner van het pand krijgt uitleg over omgangsvormen, dagbesteding en inburgering. Iedere dag zijn er ongeveer 10-15 medewerkers in het gebouw. Bij de AMV is 24 uur per dag begeleiding aanwezig.
  • De gezondheidszorg asielzoekers (GZA) is 3 dagen per week aanwezig. Als GZA er niet is, wordt er gebruik gemaakt van een praktijklijntelefoon met verpleegkundige en een tolk. 
  • Bij Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen (AMV-ers) is er, in samenspraak met Stichting Nidos, een begeleidingsplan met maatschappelijk werkers. De opvang van AMV-ers staat op zichzelf. In de buitenruimte komen de bewoners elkaar wel tegen. Er is één keer per week een meldplicht. Voor AMV-ers is dat 2 keer per dag en zij moeten om 22.00 uur binnen zijn. Op de website van COA staat meer informatie over AMV’ers.
  • Afspraken over de inzet van BOA’s - zoals ook bij de Koepel en Breepark - worden door de gemeente gemaakt. Er is een whatsapp groep tussen gemeente en COA om snel af te kunnen stemmen bij overlast. 
  •  Er is een klankbordgroep opgericht. Met de leden hiervan worden afspraken gemaakt over activiteiten voor de participatie en integratie van de asielzoekers. Daarnaast worden onderwerpen als beheersbaarheid en veiligheid besproken. 
  • Er zijn 24 uur per dag beveiligers aanwezig die ook telefonisch bereikbaar op 088- 7154250 zijn voor de omgeving.