Vergroenen doen we samen

Het klimaat in Nederland verandert. Het wordt warmer en droger, er zijn meer hittegolven, er valt meer en vaker regen, de extremen nemen toe. Dat betekent dat we ons moeten aanpassen. En daar doet Bas Hoefeijzers, adviseur stedelijk water en klimaatadaptatie bij Gemeente Breda, hard zijn best voor. “We willen van een stad tussen de stenen, naar een stad in een park.”

Dat het klimaat verandert, merken we allemaal. Daar moeten we samen iets aan doen. En dat aanpassen aan het veranderende klimaat heet klimaatadaptatie. Iedereen wil graag in een mooie omgeving wonen met veel bomen en planten. Meer bomen, bloemen en planten zien er niet alleen leuk uit, het helpt tegen wateroverlast, biedt verkoeling, zuivert de lucht en verbetert de bodem en het grondwater. Genoeg reden om de stad te vergroenen dus.

Maar wat doet de gemeente dan precies? “We hebben inmiddels allerlei manieren bedacht om de stad groener te maken. Zo richten we straten anders in zodat het regenwater weg kan lopen en het niet blank komt te staan.” legt Bas uit. “We gaan 5 nieuwe parken aanleggen en een waterspeelplek op de Grote Markt. En we zijn ook bezig met de waterkwaliteit in Breda. Steeds meer mensen zoeken verkoeling en willen een plons in het water nemen. Dan moet je ook genoeg verkoelplekken hebben met een goede waterkwaliteit.”

Maar iedereen kan zijn of haar steentje bijdragen. “Er komen steeds meer initiatieven van inwoners. Iedereen is echt betrokken en enthousiast, en bereid om iets te doen. Allemaal op hun eigen manier. Dat is zo mooi om te zien! We moeten het ook echt samen doen.” aldus Bas. En daar helpt de gemeente graag bij. Zo zijn er verschillende subsidies om bijvoorbeeld een regenton aan te schaffen om het water te hergebruiken. Of om zelf een groen dak of een geveltuintje aan te leggen. Want elke tegel die eruit gaat voor een plantje is winst.

Dat heel Breda druk bezig is met vergroenen is niet te missen. Een mooi voorbeeld zijn de Groene Buurtjes. Dit is een project waarbij bewoners samen hun buurt groener maken met hulp van de gemeente. “We kijken samen met de buurtbewoners hoe we de wijk kunnen vergroenen, welk onderhoud zij zelf kunnen doen en hoe wij daarbij kunnen helpen. Zo heeft Belcrum er 100 plantvakken bijgekregen! Allemaal dankzij de bewoners die de handen flink uit de mouwen hebben gestoken.” vertelt Bas. “Het einde is nog lang niet in zicht, maar we zijn echt goed op weg met z’n allen.”

Niet alleen gemeente Breda en de inwoners werken aan meer groen in de stad, ook bedrijventerreinen, ondernemers en corporaties dragen hun steentje bij. Bas ziet het als een uitdaging om alle partijen met elkaar verbonden te houden en te zorgen dat iedereen genoeg aandacht krijgt. Dat doet hij zeker niet alleen, benadrukt hij, maar met collega’s. “Het is gewoon heel motiverend om samen met collega’s te werken aan fijne, groene, klimaatbestendige stad waar je fijn kunt wonen en werken. Ja, dan heb je me!” glundert Bas.

Dat Bas thuis ook een groen dak heeft, is natuurlijk geen verrassing. En nu helpt hij daar graag andere mensen aan. “Ik vind het heel leuk om andere mensen te helpen om dingen voor elkaar te krijgen. Als weer iemand gemotiveerd is geraakt om een subsidieregeling aan te vragen, dan denk ik: het volgende stapje is weer gezet!”

Wil jij ook bijdragen aan het vergroenen van Breda? Kijk wat je zelf kunt doen op de website Bredadoetmee.nl