Schooltuinvriendelijk Breda wint Gouden Wortel 2023

De gemeente Breda is de winnaar van de Gouden Wortel 2023. Deze prijs wordt door de Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten jaarlijks uitgereikt aan de ‘schooltuinvriendelijkste’ gemeente. Wethouder Arjen van Drunen nam de prijs met veel plezier in ontvangst bij een bezoek aan de moestuin van basisschool Liniedoorn.

Elk schoolkind toegang geven tot een schooltuin. Zelf groenten en fruit telen en de oogst proeven. Dat is de droom van de Alliantie Schooltuinen. De gemeente Breda zet zich graag in om deze droom te verwezenlijken en stuurde daarom een filmpje in (zie link). 

Arjan Klopstra van de Alliantie Schooltuinen: “We waren direct onder de indruk van het filmpje van Breda. De jonge verslaggever liet ons zelf zien wat er Breda gebeurt en waarom een schooltuin het voor scholieren leuk en belangrijk is. De gemeente ondersteunt dit met bijvoorbeeld moestuincoaches én roept andere gemeenten op om ook mee te doen. Het schooltuinproject wordt gedragen door meerdere organisaties in Breda en heeft daarmee een goede bodem om te groeien We reiken daarom met veel plezier de Gouden Wortel 2023 uit aan Breda!”

Wethouder Gezondheid en Onderwijs Arjen van Drunen is blij dat Breda als winnaar uit de bus is gekomen. “In Breda vinden we schoolmoestuintjes enorm belangrijk omdat we hiermee kinderen laten zien én beleven waar ons voedsel vandaan komt. Ze kunnen pure smaken proeven en leren hoe je gezond en lekker eten maakt. ‘Voedselvaardig worden’, zo noemen we dat. In de schooltuinen leren kinderen veel over de natuur, zijn ze lekker samen buiten en in beweging. De komende jaren willen we daarom nog meer schooltuinen openen. Dat we de Gouden Wortel hebben gewonnen is een prachtige opsteker die laat zien dat we op de goede weg zijn.”

De Gouden Wortel wordt uitgereikt tijdens de Week van de Schooltuin. Dit jaar is die van 22 tot 26 mei en is het motto ‘Samen zaaien, samen groeien’. Vorig jaar werd de prijs voor het eerst uitgereikt en werd hij gewonnen door 2 gemeenten, Teylingen en Arnhem.

Rondleiding schooltuinen 

De afgelopen tijd zijn er veel schooltuinen bijgekomen in Breda. Wethouder Arjen van Drunen ging vandaag bij een aantal op bezoek. Zo kreeg hij in Bavel een rondleiding in de schooltuinen van de Toermalijn en de Spindel waarna de tuin van de Bredase Liniedoorn aan de beurt was. Samen met groep 5 en 6 deed hij mee met een groene workshop. Samen met de kinderen van de Liniedoorn nam hij de Gouden Wortel in ontvangst. Gedeputeerde Elies Lemkes was aanwezig omdat ook de provincie Noord-Brabant de schooltuinen een warm hart toedraagt. 

Steeds meer scholen en kinderopvang organisaties willen met kinderen aan de slag in hun eigen tuin. Breda wil hen daarbij zo goed mogelijk ondersteunen. Dat doen we op verschillende manieren. Zo is deze lente is daarom op acht plekken met een moestuincoach aan een nieuwe tuin gewerkt. De coach helpt met het maken van een moestuinplan en denkt mee over hoe moestuinieren gebruikt kan worden in de lessen. Zo wordt een basis gelegd waarna zij zelfstandig hun schooltuin kunnen laten bloeien.

Natuureducatie en gezonde leefstijl 

Dit project is tot stand gekomen door JOGG-Breda (Gezonde jeugd, Gezonde toekomst) in samenwerking met IVN Brabant, Jong Leren Eten, Provincie Noord-Brabant, de GGD, de inzet vanuit Natuur en Duurzaamheidseducatie (Boerderij Wolfslaar Gemeente Breda) en natuurlijk de scholen en kinderopvang organisaties. Met als gezamenlijk doel: aandacht voor natuureducatie en een gezonde leefstijl.