Breda geeft ruimte aan cultuur: zichtbaar, dichtbij en voor iedereen

Cultuur is overal. In de theaters, op straat, in buurthuizen en op pleinen. Met het nieuwe uitvoeringsplan Ruimte voor Cultuur zet de gemeente Breda een grote stap om cultuur dichter bij de inwoners te brengen. Niet alleen in het centrum, maar juist ook in de dorpen en wijken. Want cultuur beleef je samen – ook in je eigen buurt.

Breda wil dat cultuur vanzelfsprekend onderdeel is van het dagelijks leven en inwoners er al op jonge leeftijd mee in contact komen.

Marike de Nobel
Wethouder cultuur

“Iedereen moet figuurlijk over cultuur kunnen struikelen” zegt wethouder Marike de Nobel (Cultuur). Ze vervolgt: “Breda wil dat cultuur vanzelfsprekend onderdeel is van het dagelijks leven en inwoners er al op jonge leeftijd mee in contact komen. Niet alleen in het Chassé Theater, maar ook op het schoolplein, in het park, dorpsplein of op de hoek van de straat. Denk aan een muurschildering die samen met buurtbewoners is gemaakt, een dansvoorstelling in het wijkcentrum of een interactieve lichtinstallatie in het park. Cultuur wordt iets waar je zomaar tegenaan loopt – of over struikelt.”

Van visie naar actie

In 2023 presenteerde Breda haar nieuwe cultuurbeleid ‘Stad van Creatief Talent 2025-2040’. Hierin kiest Breda voor een sterke basis aan culturele voorzieningen en een focus op jeugd- en jongerencultuur en talentontwikkeling. Zo bouwt de Bredase cultuursector, die barst van energie en talent, samen aan het Breda van vandaag en morgen. In de visie beloofde de stad ook werk te maken van cultuur in de openbare ruimte, in dorpen en wijken, en bij grote gebiedsontwikkelingen. Want talent ontwikkelen begint bij talent ontdekken, dichtbij huis. Die belofte wordt nu waargemaakt met dit concrete uitvoeringsplan:

  • Culturele Gebiedsprofielen Breda – Deze profielen dienen als input voor de programma's van de drie grote gebiedsontwikkelingen (Centrum Oost, Gasthuisvelden, CrossMark).
  • Werkagenda Cultuur in Dorpen en Wijken – met een aanpak op maat per dorp en wijk en gebaseerd op een nulmeting van behoeften en kansen.
  • Werkprogramma Cultuur in de Openbare Ruimte – waarin cultuur letterlijk zichtbaar en voelbaar wordt in de stad, met projecten die verrassen, verbinden en uitnodigen tot bewegen, beleven en meedoen.

Samen maken we de stad 

De gemeente werkt samen met inwoners, makers, scholen en culturele instellingen. Inwoners worden actief betrokken bij het opzetten van projecten. Zo ontstaat cultuur die past bij de wijk, de mensen en hun verhalen. De komende jaren wordt de inzet per dorp en wijk en gefaseerd uitgerold, op basis van een doorontwikkeling van de nulmeting die de culturele behoeften in kaart heeft gebracht.

Een stad met ambitie 

Breda wil in 2040 een internationale hotspot zijn voor creativiteit, technologie en cultuur. Met Ruimte voor Cultuur wordt die ambitie tastbaar. Door cultuur te verweven met gebiedsontwikkeling, door jongeren te betrekken en door ruimte te geven aan experiment en ontmoeting. Cultuur is van ons allemaal. En het begint hier. In Breda. 

Twee vrouwen schilderen op een doek
Foto van We OK! door Linsey Kuijpers in opdracht van Stedelijk Museum Breda.

Werkagenda Cultuur in Dorpen en Wijken Breda (2025-2028)

Werkprogramma Cultuur in de Openbare Ruimte Breda (2025-2028)