Wethouder Boaz Adank verlaat na bijna 9 jaar het college van B&W van Breda

Boaz Adank stopt op 29 februari als wethouder van Breda. De VVD-wethouder heeft zich meer dan 14 jaar ingezet voor Breda. Na 5,5 jaar als raadslid en fractievoorzitter en daarna bijna 9 jaar als wethouder in 3 colleges van B&W, wordt het tijd voor iets anders. Adank (42) wil zich gaan richten op het verder ontwikkelen van zijn eigen bedrijf en gaat daarbij zijn opgedane kennis en ervaring  inzetten.

Boaz Adank is op dit moment wethouder Bereikbaarheid, Zorg, Horeca en Evenementen: “Het was al bekend dat deze bestuursperiode mijn laatste zou zijn, daar heb ik nooit een geheim van gemaakt. Het exacte vertrekmoment was alleen nog niet bepaald. Ik wilde onder geen beding te lang blijven zitten. De politiek vraagt ook om een volledige inzet en commitment. Als volksvertegenwoordiger voelde ik ook altijd een verantwoordelijkheid naar alle mensen die gestemd hebben. Ik heb die rol al die jaren met overtuiging vervuld. De laatste maanden merkte ik dat ik steeds vaker dacht aan een leven buiten de politiek. Mijn gedachten dwaalden steeds af naar de droom over het voorzetten van m’n eigen bedrijf en een andere rol."

"Dat Breda me aan het hart gaat, dat mag duidelijk zijn. 14 jaar lang heb ik me voor de volle 100% ingezet om van onze stad en haar dorpen een nog mooiere en betere plek te maken. En dat voelt echt als een grote eer. Ik ben nu op het punt gekomen dat ik denk; het is goed zo. Het is intens, leerzaam en vooral ook heel leuk en mooi geweest. Ik ben de politiek ingegaan onder het credo niet van de zijlijn te willen roepen maar daadwerkelijk verschil te willen maken door te doen, de schouders eronder te zetten en zaken creatief en vanuit ‘wat wel kan’ aan te pakken. Dat is in veel gevallen gelukt. Zonder de samenwerking  met collega’s op het stadskantoor, de raad, inwoners, ondernemers en organisaties in de stad was dat nooit gelukt, daar zit ook de kracht van Breda."

Burgemeester Paul Depla benadrukt de ervaring, senioriteit en de rol van verbinder die Boaz Adank heeft in het college en stad. “Boaz en ik zijn zo’n beetje tegelijk gestart in het college. Ik heb hem in de afgelopen jaren enorm zien groeien. Door te leren en te proberen, want zo kom je verder. Boaz is inmiddels een allround bestuurder. Hij heeft een scherp analytisch vermogen, visie en een gezonde portie lef. Hij durft zijn verantwoordelijkheid te pakken en voor de troepen uit te lopen. Boaz’ instelling om niet te denken in beperkingen maar te kijken naar hoe dingen wel kunnen is typerend voor hem. Hij vindt het belangrijk om de samenleving het vertrouwen en de ruimte te geven om zelf dingen aan te pakken en op te lossen. Tijdens de coronapandemie kwam dat sterk naar voren. Ook in relaties buiten Breda heeft Boaz veel betekend. Zo heeft het sluiten van de Regiodeal ervoor gezorgd dat de samenwerking met Tilburg steeds beter wordt. En zijn ook de banden met Wroclaw en Lviv door zijn inzet verstevigd. Boaz gaat gemist worden in de Bredase politiek, dat is een ding dat ik zeker weet. Ik gun hem echter nu ook de ruimte om een volgende stap te zetten in zijn loopbaan en verder te werken aan zijn andere dromen.”

Vooral het denken vanuit mogelijkheden en het zoeken van verbinding zijn elementen die Boaz bij blijven. Hij heeft de afgelopen jaren aan veel onderwerpen gewerkt en veel verschillende portefeuilles gehad. “In de bijna 9 jaar heb ik vrijwel alle onderwerpen voorbij zien komen, het is teveel om hier te benoemen. Als ik er een aantal zou moeten uitlichten dan zou ik zeggen dat ik met veel plezier en energie heb gewerkt aan de ontwikkeling van het verhaal van Breda en de groei van ons economisch profiel richting toegepaste technologie en creativiteit. Een belangrijk en impactvol punt uit mijn bestuursperiode was de gemeentelijke corona-aanpak waarbij verschillende ondersteuningspakketten inwoners en ondernemers echt hebben geholpen. Ik kijk ook met tevredenheid terug op het werken aan projecten die de stad hebben veranderd, zoals de verbreding van de zuidelijke rondweg, en het verbeteren en creëren van meer ligplaatsen voor bootjes. Maar ook zaken die voor inwoners soms écht verschil maakten zoals de samenwerking met de Voedselbank, het opzetten van de incubator B’Wise voor creatieve starters, maar ook de integratie van ATEA binnen de gemeente, het beschikbaar stellen van de Koepel voor Oekraïense vluchtelingen. Altijd vanuit de gedachte ‘doe wat wel mogelijk is’ en door te zoeken van de creatieve verbinding. In mijn tijd als wethouder wonnen we ook verschillende titels en prijzen zoals de ‘beste binnenstad’, en ‘meest toegankelijke binnenstad’ en ook de prijs voor ‘beste overheidsorganisatie’. En kenden we ereburgerschappen toe aan twee wereldberoemde Bredase DJ’s waarmee we onszelf op de kaart zetten als DJ-stad. Veel mooie herinneringen heb ik aan deze tijd, waar ik met trots op terugkijk.”

Het is nog niet bekend wie Boaz Adank in maart gaat opvolgen als wethouder.