Week van de Veiligheid: workshops over verdachte situaties, brandveiligheid en cyberveiligheid

De Week van de Veiligheid staat voor de deur. Van 9 tot en met 13 oktober organiseert de gemeente Breda samen met Buurtpreventie leerzame, waardevolle workshops. Deze staan bijvoorbeeld in het teken van het cyberveiligheid, brandveiligheid en het herkennen van verdachte situaties. In de Stadskamer van het Stadhuis leren Bredanaars hoe ze alerter kunnen worden op onveilige situaties en hoe ze het beste een melding kunnen doen bij Handhaving.

Wethouder Eddie Förster (Veiligheid): “Breda groeit, net als de mooie wijken en dorpen. Om onze gemeente haar karakter te laten behouden, zijn leefbaarheid én veiligheid enorm belangrijk. Als gemeente geven we onze inwoners graag handvatten voor het herkennen van verdachte situaties. Zij zijn de ogen en oren uit de wijk. De Week van de Veiligheid is een mooi moment om hier bij stil te staan. Zo ga ik maandag bijvoorbeeld kijken bij de nieuwe virtual reality-training. Deze training leert Bredanaars om nog alerter te zijn. Als zij situaties op tijd melden, kunnen wij deze aanpakken vóór het onveilig wordt.”

Virtual reality-training

Een onderdeel van de Week van de Veiligheid is de nieuwe virtual reality-training. Deze training leert Bredanaars verdacht gedrag herkennen. Door de VR-bril komen ze terecht in verschillende levensechte scenario’s. Bijvoorbeeld: je loopt de deur uit om de hond uit te laten. Nét als je de hoek om loopt, zie je iemand een stuk of tien jerrycans op de grond gooien. Een seconde later stapt hij in de auto en rijdt keihard weg. Voor je door hebt wat er is gebeurd, is de auto uit het zicht en heb je geen idee wat het kenteken was. Was je misschien net getuige van een afvaldumping? Wat had je moeten doen om dit beter aan te pakken? Ook drugsdeals en woninginbraken komen aan bod in de training. 

Programma

De Stadskamer van het Stadhuis staat van maandag tot en met vrijdag in het teken van de Week van de Veiligheid. Hieronder staan alle activiteiten op een rij. Bezoek Buurtpreventie Breda voor het uitgebreide programma.

 • Maandag 9 oktober – 9.30 tot 16.00 uur
  Om 10.15 uur: opening Week van de Veiligheid door wethouder Eddie Förster. Daarnaast is er de lancering van de virtual reality-training en de mogelijkheid om dit uit te proberen.
 • Dinsdag 10 oktober -  9.30 tot 16.00 uur
  Handhaving is aanwezig tijdens de Week van de Veiligheid in de pop-up store. Hier zijn ze om preventieve tips, meldtips en overige handhavingsvragen te beantwoorden. Daarnaast kan er gekeken worden in en rond een handhavingsvoertuig en wordt er uitleg over de keet in de wijk gegeven.
 • Woensdag 11 oktober: 10.30 tot 12.00 uur en 14.00 tot 15.45 uur
  Cyberkennisbingo: dompel jezelf onder in een digitale wereld, plezier en kennis tijdens de Cyberkennis Bingo, waar slimme keuzes de sleutel tot winnen zijn!
  Internetfraude: waar moet je op letten? Tijdens dit Digicafé behandelen we verschillende soorten van internetfraude en geven we tips en tricks om internetdieven te herkennen
 • Vrijdag 13 oktober: 10.00 tot 14.00 uur
  Kom langs in de Stadskamer en doe de virtual reality-training.