Upgrade mieren Willemstraat

Het kunstwerk met de 800 mieren op de stoeptegels in de Willemstraat van Florentijn Hofman, krijgt komende periode een upgrade. Het kunstwerk werd vlak na oplevering van het station aangelegd. Door het intensieve gebruik van de straat zijn ongeveer 180 mierentegels niet meer zo mooi als oorspronkelijk. Die worden vervangen. Ook wordt een extra digitale dimensie toegevoegd door middel van ‘augmented reality’ vanuit het project Beeldschoon Breda.

Over een lengte van 200 meter krioelen ongeveer 800 mieren op de stoeptegels. Ze hebben een gezichtje en staan verschillende kanten op. Samen vormen ze een krioelende mierenmassa die de weg tussen het station en de Bredase binnenstad aflegt. Het idee achter het kunstwerk is om de reizigers van station Breda naar Park Valkenberg te leiden.

Florentijn Hofman ontwierp het kunstwerk met rode mieren van station naar park Valkenberg. Hofman werd bekend van ‘Rubber Duck’, een gigantische badeend die over de hele wereld te zien was. 

Wat gaat er gebeuren

180 van de 800 mieren worden vervangen, waardoor het kunstwerk weer helemaal opleeft. Daarnaast wordt er een extra dimensie aan toegevoegd door toepassing van augmented reality.
Aan het begin van de Willemstraat komt een bord met daarop onder andere een QR-code. Als mensen die code scannen met hun smartphone komen de mieren in de straat tot leven. Dit is een project in het kader van Beeldschoon Breda.