Sneller uit de schulden door verkorten aflostermijn schuldhulpregeling

De gemeente Breda heeft besloten de aflostermijn van alle schuldhulpregelingen (minnelijke schuldregelingen, MSNP) per direct te verkorten van 36 naar 18 maanden. Het gaat zowel om inwoners die nu in een schuldhulpverleningstraject terecht komen als inwoners die hier nu al in zitten. De aanpassing heeft tot gevolg dat inwoners sneller uit de schulden kunnen komen en werken weer loont. Want, 80% van de mensen met een schuldhulpregeling heeft inkomen uit werk maar komt door de eerder opgebouwde schulden alsnog in de problemen.

Schulden kunnen als een molensteen om iemands nek hangen. Met het wegnemen van die schulden kunnen we mensen activeren om aan de slag te gaan en weer volledig mee te doen in de samenleving.

Marike de Nobel
Wethouder Inkomen

Wethouder Inkomen, Marike de Nobel: “Door de financiële rust terug te geven, kunnen inwoners zich richten op persoonlijke ontwikkeling op andere leefgebieden. Denk bijvoorbeeld aan fysieke en mentale gezondheid of het vinden van (extra)werk.” Ze vervolgt: “Schulden kunnen als een molensteen om iemands nek hangen. Met het wegnemen van die schulden kunnen we mensen activeren om aan de slag te gaan en weer volledig mee te doen in de samenleving. Zodat mensen uiteindelijk weer zonder overheidssteun verder kunnen en minder volwassenen en kinderen in armoede hoeven leven”.

Gevolg verkorten termijn

De verwachting is dat de drempel voor een aanvraag schuldhulpverlening hiermee ook lager wordt waardoor meer inwoners hulp krijgen en zij sneller van hun schulden af zijn. Een goede begeleiding aan inwoners om herhaling te voorkomen is daarbij wel een belangrijke voorwaarde. Om ervoor te zorgen dat inwoners in staat zijn hun leven zelf op de rit te houden is er veel aandacht voor nazorg. Op dit moment krijgen alle klanten al minimaal 1 jaar nazorg. Dit jaar kijkt de gemeente hoe die nazorg nog verder geïntensiveerd kan worden.

Schuldeisers krijgen aanbod voor 18 maanden

Volgens de nieuwe landelijke richtlijnen krijgen vanaf 1 juli alle nieuwe aanvragers een minnelijke schuldregeling voor de duur van 18 maanden. De gemeente Breda heeft besloten deze wijziging ook door te voeren voor bestaande trajecten. Dit betekent dat alle regelingen die voor 1 juli al liepen en langer lopen dan 18 maanden worden afgekocht door de gemeente. Schuldeisers ontvangen de maandelijkse aflossingen die ze mislopen in 1 keer van de gemeente. Zij gaan er dus niet op achteruit.