Regelingen voor meerjarige cultuursubsidies 2025-2028 geopend

De Bredase gemeenteraad heeft op donderdag 21 december het nieuwe cultuurbeleid ‘Stad van Creatief Talent 2025-2040' vastgesteld. Het college van burgemeester en wethouders heeft vervolgens een positief besluit genomen over de meerjarige subsidieregelingen cultuur die horen bij dit beleid. Het gaat om een vierjarige en tweejarige subsidieregeling voor de periode 2025-2028. De subsidieregelingen zijn bedoeld voor organisaties binnen de professionele kunst en cultuur, die bijdragen aan de culturele doelen van Gemeente Breda. Subsidie kan binnenkort worden aangevraagd via de website van Gemeente Breda.

We bouwen met cultuur mee aan de stad, wijken en dorpen van morgen.

Marike de Nobel
wethouder cultuur

Wethouder Marike de Nobel (Cultuur): “Ik ben ontzettend blij en trots dat het cultuurbeleid is aangenomen door de Bredase gemeenteraad. Het biedt richting voor de toekomst en rust voor de culturele sector. Met het beleid zorgen we voor een duidelijk Bredaas cultuurprofiel, fantastisch cultuuraanbod voor onze inwoners, bieden we Bredase talenten ontwikkelkansen, en realiseren we meer samenwerking tussen cultuur, onderwijs en bedrijfsleven. We bouwen met cultuur mee aan de stad, wijken en dorpen van morgen.” 

Open subsidieregelingen voor professioneel kunst en cultuuraanbod 

In het nieuwe beleid zijn 15 partijen aangewezen als basisvoorziening. Daarnaast zijn er voor de periode 2025-2028 twee open regelingen voor talentontwikkeling en professioneel kunst- en cultuuraanbod. Het gaat om een vierjarige subsidieregeling voor de periode 2025-2028 en een tweejarige subsidieregeling voor de jaren 2025-2026. 

De regelingen sluiten nauw aan bij de twee focusprogramma’s van het nieuwe cultuurbeleid: ‘Cultuur voor Jeugd en Jongeren’, en ‘Talentontwikkeling in de Creatieve Industrie’. 

  • De vierjarige regeling met de titel ‘Professionele Kunsten Breda 2025-2028' is onderverdeeld in twee categorieën: visuele kunst en vormgeving, en de categorie podiumkunsten en muziek. Daarnaast kan één organisatie een vierjarige subsidie ontvangen voor het organiseren van een stadsbreed cultureel festival. 
  • De tweejarige subsidies zijn bedoeld voor culturele organisaties die kleiner van omvang zijn en zorgen voor vernieuwing en innovatie.

Bredase regelingen afgestemd op regelingen van provincie en rijk

Gemeente Breda heeft de subsidieregelingen afgestemd op de regelingen van de Provincie Noord-Brabant en de Rijksoverheid. Ook heeft Gemeente Breda € 1,1 miljoen extra beschikbaar gesteld voor meerjarensubsidies in 2025-2028. Door deze impuls nu beschikbaar te stellen, en op een vergelijkbare manier om te gaan met cultuursubsidies, wordt de investering die gemeente Breda doet in cultuur, vermeerderd door andere overheden en fondsen. Dit leidt tot een duurzaam cultureel aanbod voor Bredase inwoners, en houdt de stad aantrekkelijk voor bezoekers, talenten, bedrijven en internationals. 

Begrotingspostsubsidies voor vijftien culturele basisvoorzieningen 

Gemeente Breda kiest in het nieuwe cultuurbeleid voor het uitbreiden van de culturele basisstructuur van vier naar vijftien instellingen. Dit zijn: Nieuwe Veste, Chassé Theater, Stedelijk Museum Breda, MEZZ, CLIB, De Stilte, Brabants Internationaal Kinderfestival, Schippers&VanGucht, Pier 15, Bloos (Broedplaats Performing Arts), Theaterwerkplaats Tiuri, BredaPhoto, Graphic Matters, Blind Walls Gallery en Playgrounds. Voor deze basisinstellingen zijn voor 2025-2028 begrotingssubsidies beschikbaar gesteld. Deze organisaties doen dus geen aanvraag in de open subsidieregelingen. Ze moeten wel, net als de andere organisaties die subsidie aanvragen, een meerjarenplan en -begroting indienen. 

Ontwikkeling nieuwe culturele activiteitensubsidies 

In 2024 worden de regelingen voor culturele activiteitensubsidies 2025 en verder ontwikkeld. Deze subsidies zijn bedoeld voor culturele makers, cultuurprojecten, en amateurkunst. In de eerste helft van 2024 organiseert Gemeente Breda een informatiebijeenkomst over deze subsidieregelingen.