Plannen voor woningen Klavers Jansen flinke stap dichterbij

De gemeente Breda verkoopt een deel van het voormalige terrein van Klavers Jansen aan het Consortium Spoorzone Breda (Winters bouw & ontwikkeling en Woningcorporatie Alwel). Hiermee wordt een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van 165 appartementen in dit deel van de Bredase spoorzone. De bestemmingsplanprocedure kan nu worden opgestart.

Het terrein van Klavers Jansen ligt tussen de Minister Kanstraat, Industriekade, Belcrumweg en de Speelhuislaan en maakt deel uit van het Havenkwartier in CrossMark Breda. De bedoeling is dat het voormalige bedrijventerrein Klavers Jansen omgevormd wordt tot een plek om te wonen, werken, cultuur en verblijven. Om cultuur te bestendigen in het gebied Klavers Jansen loopt een afzonderlijk traject, dat wordt afgestemd op het woningbouwproject.

Een deel van de gebouwen van Klavers Jansen is al gesloopt. Het Consortium Spoorzone Breda (CSB) wil hier in totaal 85 betaalbare koopappartementen, 26 middeldure huurwoningen en 54 sociale huurwoningen realiseren. Een groot deel van de huurwoningen wordt door woningbouwcorporatie Alwel verhuurd.
Het hoekpand aan de Industriekade/Belcrumweg blijft behouden en wordt getransformeerd naar drie betaalbare koopappartementen en een commerciƫle plint op de begane grond.
De voormalige azijnfabriek aan de Belcrumweg blijft behouden. De bedoeling is dat dit pand een horecafunctie krijgt, in relatie tot het lopende cultuurproject.

De start van de bouw staat gepland in 2023 en zal ruim 2 jaar duren.

Met het onderteken van deze koop- en ontwikkelovereenkomst zetten we een grote stap in de herontwikkeling van dit deel van CrossMark. De plannen van het Consortium Spoorzone Breda passen perfect in het grootstedelijke karakter dat we met CrossMark voor ogen hebben. Daarnaast leveren de 165 woningen een belangrijke bijdrage aan onze ambitie om betaalbare woningen te bouwen. De opzet van Klavers Jansen zorgt ervoor dat het cultuurproject en de woningen elkaar versterken en zorgen voor een levendig nieuw deel van de stad

Wethouder Paul de Beer

Het heeft lang geduurd, maar dankzij een hechte en intensieve samenwerking tussen het CSB en de gemeente Breda ligt er nu een haalbaar en uniek plan voor de herontwikkeling van de locatie Klavers Jansen. We kunnen niet wachten om van deze bijzondere plek in het Havenkwartier een dynamisch en eigenzinnig stadsdeel te maken waar wonen, werken en recreƫren een feest is.

Michiel Stevens, directeur Consortium Spoorzone Breda

Wij zijn enorm blij dat we met het tekenen van deze overeenkomst een grote stap vooruit zetten naar de realisatie van de nieuwbouw op Klavers Jansen. Uiteraard als mede ontwikkelaar van het hele plan, maar zeker ook als afnemer van de 54 sociale huurwoningen en de 10 middeldure huurwoningen in de knik van de Industriekade en de Belcrumweg. Hoe eerder ze er staan, hoe liever het ons is, want de vraag is groot.

Karo van Dongen, Alwel-bestuurder