Oranjeplein in Breda omgedoopt tot Marga Mincoplein
Na een ware gedaanteverandering is het voormalig Oranjeplein in Breda omgedoopt tot het Marga Mincoplein. Burgemeester Paul Depla en wethouder Marike de Nobel openden 27 maart het plein en onthulden ook het kunstwerk ‘Gebroken Lijn’ van Tamar Frank. Dit gebeurde in het bijzijn van de werkgroep Marga Mincoplein en Jessica Voeten, de dochter van Marga Minco. Het vernieuwde plein siert niet alleen de buurt, maar vormt hiermee ook een eerbetoon aan de in Prins Hendrikstraat geboren en wereldwijd bekende schrijfster
De transformatie van het plein is ook het resultaat van jarenlange vastberaden inzet van initiatiefnemers van de Wijkraden Zandberg-Oost, Zandberg-West en Ginneken. Aanvankelijk was dat werkgroep Oranjeplein, maar dat werd enkele jaren geleden aangepast tot werkgroep Marga Mincoplein. Voorzitter van Wijkraad Ginneken en lid van de werkgroep Michiel Crince laat weten: “Ginneken en Zandberg zijn trots op het prachtige nieuwe groene Marga Mincoplein met het treffend uitgebeelde lichtkunstwerk “Gebroken Lijn” van Tamar Frank.”
Marga Minco en Breda
Marga Minco, geboren in de Prins Hendrikstraat in Breda, staat bekend om haar literaire werk dat diepe indruk heeft gemaakt op talloze lezers over de hele wereld. Met boeken uitgebracht in diverse talen en met prestigieuze prijzen, waaronder de P.C. Hooftprijs in 2019, heeft Minco een blijvende impact op de Nederlandse literatuur. Hoewel ze na de oorlog niet meer terugkeerde naar Breda, is ze zich altijd een Bredase blijven voelen. Ze kwam ook regelmatig terug naar Breda. Om haar nalatenschap te eren, hebben de bewoners besloten het plein naar haar te vernoemen.
Burgemeester Paul Depla heeft alleen maar lof voor deze keuze: “Haar literaire werk en wie zij was als mens, heeft Marga Minco al onsterfelijk gemaakt. Vanaf nu draagt ook het Marga Mincoplein bij aan haar nalatenschap. Dat laat de trots van Breda op een mooie manier spreken.”
Gebroken Lijn, een lichtkunstwerk
Niet alleen wordt het plein naar Marga Minco vernoemd. De afgelopen drie jaar is er ook gewerkt aan een uniek kunstwerk voor het plein dat haar leven en werk symboliseert. Lichtkunstenaar Tamar Frank, een gerenommeerd internationaal kunstenaar, werd gevraagd om dit kunstwerk te maken. Het kunstwerk, genaamd "Gebroken Lijn", is ontworpen met als uitgangspunt de gevolgen van de Holocaust, het belangrijkste thema in het werk van Minco. Daarnaast dient het als een verbindend element voor de Ginnekenweg, die doorkruist wordt door de Zuidelijke Rondweg. Het kunstwerk bestaat uit twee rode lijnen die door het wegdek snijden over het Marga Mincoplein. Op een centrale plek schieten de lijnen omhoog: acht meter de lucht in. De twee lijnen vormen zo samen een lichtpoort waar je doorheen kan stappen.
Achter de poort bevindt zich een intieme ruimte omsloten door groen waar geluidsfragmenten te horen zijn van Marga Minco, zoals voorgedragen verhalen en fragmenten uit radio- en televisieprogramma's. Het kunstwerk is overdag te zien als een roodgekleurde lijn en bij het vallen van de avond wordt deze van binnen uitgelicht en steeds beter zichtbaar naarmate het donkerder wordt. Wethouder Marike de Nobel (cultuur en erfgoed) is enthousiast over het kunstwerk: “Tamar Frank heeft het oorlogsverleden van Marga Minco op een bijzondere manier verwerkt in het kunstwerk. Het is een werk dat de stad samenbrengt en verrijkt. Het zet ons aan het denken en brengt mensen in gesprek.”
Marga Minco, die helaas op 10 juli van het afgelopen jaar overleed, zou op 31 maart 104 zijn geworden. Ze was op de hoogte van de plannen en had er waardering voor, dat inwoners van Breda zich inzetten voor een plein en kunstwerk ter ere van haar, als oud inwoner van Breda en als schrijfster. Haar dochter, Jessica Voeten, hierover: “Mijn moeder had graag over haar plein gelopen in de stad waar haar onbezorgde jeugd zich afspeelde en waar haar schrijverschap begon.”
De totstandkoming van het Marga Minco Plein werd mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het landelijke Mondriaanfonds en het BuurtCultuurfonds.