Nieuw in Breda: een schoolstraat voor betere verkeersveiligheid

Verkeersveiligheid is een belangrijke prioriteit van de gemeente Breda. De veiligheid rond scholen heeft hierbij speciale aandacht. Om te zorgen dat het verkeer rond scholen nog veiliger wordt voor de kinderen, richt de gemeente in de week van 26 juni de eerste ‘schoolstraat’ in bij KBS de Weilust.

Schoolstraat

Een schoolstraat is een straat die afgesloten is voor auto’s. De omgeving wordt dus rustiger en veiliger, omdat er geen auto’s meer voor de ingang van de school kunnen komen. De wegafsluiting geldt voor twee momenten per dag: tijdens de haal- en brengtijden. De gemeente Breda gaat dit voor het eerst uitproberen bij KBS de Weilust. In andere gemeenten, zoals in de gemeente Den Haag, zijn er al meerdere schoolstraten. De gemeente Breda gaat onderzoeken of een schoolstraat iets verandert, en of dit eventueel op meerdere plekken ingevoerd kan worden.
 

Aan het begin en het einde van de schooldag veranderen de straten rond scholen geregeld in een wirwar van auto’s, fietsers en voetgangers.

Daan Quaars
wethouder mobiliteit

Wethouder Daan Quaars (Mobiliteit): “Aan het begin en het einde van de schooldag veranderen de straten rond scholen geregeld in een wirwar van auto’s, fietsers en voetgangers. Voor kinderen kan dit onoverzichtelijk en gevaarlijk zijn. Door de straat voor even autovrij te maken, hopen we dit te verbeteren. Ouders kunnen hun kinderen wegbrengen met de fiets of te voet. Ik ben benieuwd hoe het gaat bevallen!”

Dit merk je ervan

KBS de Weilust ligt aan de Draaiboom. In de week van 26 juni wordt deze straat (tussen de Wilderen en Mouterijstraat) 5 dagen lang, 2 keer per dag maximaal een half uur afgesloten voor autoverkeer. Dit geldt tijdens de haal- en brengtijden van de kinderen. De weg wordt afgesloten met behulp van verplaatsbare hekken en de inzet van verkeersregelaars. Het Gezondheidscentrum Heusdenhout blijft via de verkeersregelaars alsnog bereikbaar voor bezoekers.

Onderzoek

De gemeente Breda voert samen met SmartwayZ.NL een onderzoek uit tijdens de pilot. Er wordt onderzocht hoe de reacties zijn op de schoolstraat. Daarnaast worden er metingen uitgevoerd om het effect op het haal- en brenggedrag in kaart te brengen.