Groene kades langs Nieuwe Mark officieel open

Met het planten van een boom opende Wethouder Peter Bakker zaterdag 23 september officieel de groene kades langs het eerste deel van de stadsrivier de Nieuwe Mark in Breda. De groene kades zijn gerealiseerd in het kader van het Europese project GreenQuays.  

Om de gevolgen van de klimaatverandering in het centrum van Breda op te vangen, de biodiversiteit te vergroten en de natuur terug te brengen in de stad, vergroent de gemeente Breda de kademuren van de Mark met bomen, (muur)planten en mossen. Dit levert niet alleen een mooi begroeide kademuur op, maar ook een rijk en gevarieerd dierenleven.

GreenQuays 

Het project GreenQuays transformeert de Nieuwe Mark tot een groene ader in de binnenstad van Breda. Hierbij zijn natuurinclusieve groene kades gerealiseerd die bijdragen aan klimaatadaptatie en het vergroten van de biodiversiteit in de stad. In het ontwerpproces van de Nieuwe Mark zijn daarom ecologische randvoorwaarden opgesteld die gebruikt werden in het ontwerp van de rivier, de kademuren en de directe omgeving van het gebied.  

Nu de stad steeds meer verdicht, is een goede inbedding van natuur in onze stedelijke leefomgeving onmisbaar. Het was voor ons dan ook vanzelfsprekend om natuur integraal onderdeel te maken van het ontwerp van de Nieuwe Mark.

Wethouder Peter Bakker

Wethouder Peter Bakker hierover: “Natuur in de buurt heeft veel positieve effecten op het leefklimaat in een onze stad. Natuur is al lang niet meer iets van het platteland; natuur maakt steeds meer onderdeel uit van de stad. Nu de stad steeds meer verdicht, is een goede inbedding van natuur in onze stedelijke leefomgeving onmisbaar. Het was voor ons dan ook vanzelfsprekend om natuur integraal onderdeel te maken van het ontwerp van de Nieuwe Mark. Als je straks over de rivier de Mark vaart of op de kades loopt, kun je hier de natuur beleven”

Onderzoek 

De acht partners in het Europese GreenQuays-project (gemeente Breda, BLASt, Natuurplein de Baronie, Waterschap Brabantse Delta, TU Delft, Wageningen University, FLORON en Van den Berk Boomkwekerijen) hebben onderzocht en getest welke omstandigheden nodig zijn om tussen de stenen, op de kades en onder water een rijk planten- en dierenleven te creëren. Op basis daarvan zijn de kades en de kademuren van de Nieuwe Mark nu opgebouwd. 

Breda gaat vol voor duurzaamheid in de breedte. GreenQuays past perfect binnen onze ambities om in 2030 de eerste Europese stad in een groen park te zijn.

Wethouder Peter Bakker

“Ik ben blij met de Europese bijdrage aan dit project”, aldus Peter Bakker. “Breda gaat vol voor duurzaamheid in de breedte. GreenQuays past perfect binnen onze ambities om in 2030 de eerste Europese stad in een groen park te zijn. Met de Europese subsidie hebben we samen met onze partners oplossingen kunnen bedenken, testen en uitvoeren die resulteren in een groene rivier die leefruimte biedt voor een rijke flora en fauna. Op die manier levert de Nieuwe Mark een nog vitalere bijdrage aan een leefbare binnenstad”.