Gratis parkeren wordt eerste uur met korting door uitspraak rechter

Gratis een kwartier, half uur of uur parkeren in de straten in en om het centrum of bij wijkwinkelcentra kan binnenkort niet meer. De reden hiervoor is een rechtelijke uitspraak. Om bezoekers toch tegemoet te blijven komen, krijgen zij korting op het eerste uur parkeren. 

Het Gerechtshof in Den Haag heeft onlangs een uitspraak gedaan waaruit blijkt dat gemeenten op plekken met – een gedeelte van de tijd - gratis parkeren niet van automobilisten mogen vragen dat zij zich aanmelden. Dit heeft gevolgen voor Breda omdat hier op een aantal straten en pleinen het eerste deel van de parkeertijd gratis is. Als parkeerders zich hier niet aanmelden, kan ook niet gecontroleerd worden hoe lang de auto er staat.
 

Met het eerste kwartier, half uur of uur gratis parkeren wilden we het makkelijk maken om bijvoorbeeld even een boodschap te doen. Het is erg jammer dat dit door de uitspraak niet meer mogelijk is.

Wethouder Jeroen Bruijns (parkeren)

Wethouder Jeroen Bruijns (parkeren): “Breda is een gastvrije stad. Met het eerste kwartier, half uur of uur gratis parkeren wilden we het makkelijk maken om bijvoorbeeld even een boodschap te doen. Het is erg jammer dat dit door de uitspraak niet meer mogelijk is. We zijn daarom direct op zoek gegaan naar een alternatief. Dat is het geven van korting op het eerste uur geworden. Dit heeft als bijkomend voordeel dat voor iedereen direct duidelijk is dat er moet worden aangemeld bij de automaat of mobiele parkeerapp.”

Tarief eerste uur 

De uitspraak van de rechter heeft gevolgen voor het parkeren rondom het Brabantplein en Hooghout waar sinds kort betaald parkeren geldt en een uur gratis parkeren is ingevoerd. Het tarief wordt daar € 0,10 voor het eerste uur, vanaf het tweede uur is het € 1,50. In Sonsbeeck en Boeimeer waar in oktober betaald parkeren wordt ingevoerd, gaat het eerste uur parkeren een dubbeltje kosten op het parkeerterrein bij zwembad Sonsbeeck, op het Graaf Hendrik III Plein en op het parkeerterrein bij de Mokkenboom aan de Cimburgalaan. De Nieuw Ginnekenstraat, Boschstraat, Korte Boschstraat, Haagdijk en Nieuwe Haagdijk zijn zogenaamde inloopstraten voor het centrum. Hier was sinds begin dit jaar het eerste half uur parkeren gratis. Het uurtarief is daar € 2,30, dit wordt voor het eerste uur € 1,15.

Buiten de singels zijn er een paar straten waar het eerste kwartier gratis geldt. Het normale tarief is hier € 1,50, dit gaat op die plekken naar € 1,13 voor het eerste uur.

Automaat en app 

Parkeerders die een mobiele parkeerapp gebruiken betalen achteraf per minuut de werkelijk geparkeerde tijd. Wie zich aanmeldt bij de parkeerautomaat beslist vooraf hoe lang hij of zij wil parkeren. 

Het wijzigen van de parkeertarieven is door het college voor besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad. Gevraagd wordt de nieuwe tarieven zo snel mogelijk vast te stellen.