Glas- en blikverbod voor binnenstad Breda tijdens carnaval

Over een week barst het carnavalsfestijn in Brabant weer los. Ook Breda maakt zich klaar voor een gezellig en veilig carnaval. Vanuit veiligheidsoogpunt is in overleg met de politie besloten om glas en blik in de binnenstad te weren. Beide verpakkingsmaterialen zijn steeds vaker de oorzaak van onveilige situaties tijdens evenementen in de stad. Daarom is in de APV (Artikel 2:27:B) vastgelegd dat het verboden is om in een daarvoor aangewezen gebied drinkgerei van glas en/of geopende én ongeopende verpakkingen van glas of blik bij je te hebben.

Steeds vaker raken mensen gewond door het glas, scherven of scherpe randen van het blik bij een val, of nog erger, als het als wapen wordt gebruikt. Ook voor hulpverleners en bijvoorbeeld de paarden en honden van de politie zorgt het verpakkingsmateriaal op straat voor gevaarlijke situaties en voor lekke banden. Hierdoor kunnen zij hun taak niet goed uitvoeren, wat de veiligheid niet ten goede komt.

Tijdens carnaval is de binnenstad van Breda als gebied aangewezen waar het glas- en blikverbod geldt. Op borden bij de toegangswegen is te lezen wanneer men het gebied betreedt. Toezicht en Handhaving controleert de bezoekers en treedt op bij excessen. Het glasverbod geldt van vrijdag 17 tot en met 21 februari, iedere dag van 12.00 uur tot 6.00 uur.