Feestelijke opening speeltuin Liniewal

De speeltuin Liniewal in Prinsenbeek heeft een ware metamorfose ondergaan naar een natuurspeelplaats. Metalen toestellen zijn vervangen door hout en er zijn nieuwe aanwinsten zoals een bronpomp waarmee gespeeld kan worden op een kliedertafel. Daarmee is de speeltuin weer helemaal up-to-date en kunnen kinderen er jarenlang plezier beleven. Wethouder Jeroen Bruijns opent woensdag de vernieuwde speeltuin samen met de buurt die zich hier enorm voor heeft ingezet.  

Het bijzondere aan het opknappen van de speeltuin in Liniewal is dat ‘De Jeugd van Tegenwoordig’ - een groep van zo’n twintig jonge gezinnen uit de buurt – hier zelf een grote bijdrage aan heeft geleverd. Dat begon 2,5 jaar geleden met het verspreiden van een enquête om te onderzoeken of er voldoende draagvlak was. Uit de 130 reacties die hierop kwamen, bleek dat het overgrote deel van de buurtbewoners het vernieuwen van de speeltuin wel zag zitten.  
Om het benodigde geld op te halen, werd een sponsoractie in de buurt gehouden. De RegioBank hielp met de crowdfunding waarna het buurtfonds van de Postcode Loterij de € 5.000 die daarbij werd opgehaald verdubbelde. De initiatiefnemers maakten samen met de gemeente in overleg met de buurt een ontwerp waarna de gemeente voor het resterende geld heeft gezorgd. Hierdoor konden de plannen ook echt uitgevoerd worden.  

“Complimenten voor Liniewal! Echt fantastisch om te zien wat je kunt bereiken als je ergens met elkaar de schouders onder zet. Dit is een schoolvoorbeeld van hoe je samen zorgt voor een leuke, leefbare wijk.”

Wethouder Jeroen Bruijns (openbare ruimte)

Wethouder Jeroen Bruijns (openbare ruimte): “Complimenten voor Liniewal! Echt fantastisch om te zien wat je kunt bereiken als je ergens met elkaar de schouders onder zet. Dit is een schoolvoorbeeld van hoe je samen zorgt voor een leuke, leefbare wijk. Toen ‘De Jeugd van Tegenwoordig’ bij ons kwam met hun plan en bleek dat ze zelf al hadden gezorgd voor draagvlak en een gedeelte van het budget, konden wij natuurlijk niet achter blijven. Zéker ook niet omdat we buitenspelen enorm belangrijk vinden. Het is gezond en ook nog eens gezellig. We investeren als gemeente dan ook graag in groene, toegankelijke en veilige speelplekken. En in dit geval werd ons dat ook nog eens op eens bijna op een presenteerblaadje aangereikt. Ik weet zeker dat heel veel kinderen hier heel veel plezier gaan beleven.”