Energiefestival: Bredanaars samen aan de slag met verduurzamen

Veel Bredanaars zijn bezig om hun woning of wijk te verduurzamen. De gemeente wil deze mooie initiatieven ondersteunen waar mogelijk. Daarom organiseert het Urban Living Lab samen met de gemeente het eerste Energiefestival. Het Energiefestival is op woensdag 1 november. 

Op het Energiefestival gaan Bredanaars hierover met elkaar in gesprek. Zo zorgen we er samen voor dat onze stad klaar is voor een toekomst in een gezonde wereld.

Wethouder Peter Bakker

Energiefestival 

Tijdens het Energiefestival zijn inwoners van Breda aan het woord. Wat houdt de energietransitie eigenlijk in? Wat betekent dit voor Bredanaars? Mensen delen hun verhaal en laten zien wat er al mogelijk is, maar ook met welke uitdagingen zij te maken kregen. Wethouder Peter Bakker (Energie): “Verduurzamen is een proces. Om de juiste keuzes te kunnen maken, hebben we elkaar nodig. Bijvoorbeeld om kennis uit te wisselen en om te leren van elkaars ervaringen. Ondanks dat het nog onduidelijk is wat de toekomst ons gaat brengen, zijn er al genoeg stappen die mensen kunnen zetten. Van kleine energiebesparende maatregelen in huis tot het zelfstandig opwekken van duurzame energie. Op het Energiefestival gaan Bredanaars hierover met elkaar in gesprek. Zo zorgen we er samen voor dat onze stad klaar is voor een toekomst in een gezonde wereld. Ik kijk uit naar een inspirerende avond!”.

Op het Energiefestival is niet alleen oog voor mensen met een koophuis. Woningcorporaties en VvE's willen dat hun huurders comfortabel en tegen lage energiekosten wonen. Ook zij zijn druk bezig met verschillende manieren van verduurzamen.

Programma 

Het eerste Energiefestival vindt plaats op woensdagavond 1 november bij de Uitvindfabriek in Breda. Wethouder Peter Bakker trapt deze avond af. Theatermakers 'Piepschuim' nemen Bredanaars op een muzikale en ludieke manier mee in een wereld die niet anderhalf, niet twee, maar drie, vier, zes graden opwarmt. Inwoners vertellen over hun ervaringen met het verduurzamen van hun huis. Wat waren de quick wins? Wat raden ze aan en wat zouden ze anders doen? Voor vragen en persoonlijk advies zijn er infostands aanwezig. Afsluitend is er een borrel.

Het Energiefestival is bedoeld voor alle inwoners van Breda die hier interesse in hebben. Entree is gratis en aanmelden is mogelijk vanaf september- via www.energiefestivalbreda.nl. 

Energietransitie 

De gemeente Breda heeft hoge ambities wat betreft duurzaamheid en de energietransitie. Het Bredase doel is in 2044 geen aardgas meer gebruiken en CO2-neutraal zijn. Als gemeente werken we samen met bewoners, ondernemers, instellingen en andere partners om dit te bereiken. Zo blijven we eraan werken dat iedereen zeker is van energie, zijn energierekening kan betalen en dat we klimaatverandering tegengaan.