De lantaarnpaal doet het niet: wat nu?

Ze zijn al honderden jaren niet meer weg te denken uit het Bredase straatbeeld en je merkt ze waarschijnlijk pas op als ze het niet doen: lantaarnpalen. Wat gebeurt er bij een kapotte lantaarnpaal en hoe lossen we dit op? Wanneer doet de gemeente dit en wanneer is het de taak van de netbeheerder? We leggen het je uit.

Wanneer een lantaarnpaal het niet doet, kun je dat gemakkelijk melden via de BuitenBeter-app of de website van de gemeente Breda. En melden is belangrijk, want: jij bent waarschijnlijk een van de eersten die het ziet als een lantaarnpaal in jouw straat niet meer werkt. 

Dit gebeurt er met jouw melding

De melding komt binnen bij ons Klant Contact Centrum (KCC). De medewerkers sturen het door naar de juiste afdeling. In dit geval is dat Beheer Openbare Verlichting. Afhankelijk van hoe druk het is en hoeveel andere (spoed)klussen er zijn, komt er in ieder geval binnen een week iemand langs. 

Lichtpunt kapot

Is het lichtpunt kapot? Dan zijn wij verantwoordelijk voor de reparatie. Hiervoor gaat een onderhoudsaannemer op pad: hij of zij krijgt de melding op hetzelfde moment binnen als het KCC. Gaat het om een oude lamp? Dan vervangen we – indien de lamp geen historische waarde heeft – die voor duurzame, energiezuinige ledverlichting. Twee vliegen in één klap!

Storing

Het kan ook zijn dat het lichtpunt gewoon werkt, maar dat er een storing is bij de lichtnetbeheerder. In dat geval is Enexis verantwoordelijk voor de werking van de lantaarnpalen. De lichtnetbeheerder zoekt dan bij de lantaarnpaal naar eventuele storingen. Let maar eens op: in iedere lantaarnpaal zit onderaan een ‘klepje’ dat open kan. Het is bij een storing lastig te zeggen wanneer het opgelost is, maar de medewerkers van Enexis doen er alles aan om het zo snel mogelijk te repareren. 

Nieuwe verlichting geplaatst

We zijn op dit moment nog steeds bezig met het project om alle Bredase lantaarnpalen te vervangen voor ledverlichting. Zijn we in jouw buurt aan het werk? Houd er dan rekening mee dat het 48 uur kan duren voordat de ledverlichting naar behoren werkt. Dat komt omdat de spiksplinternieuwe verlichting even tijd nodig heeft om verbinding te maken met het systeem. 

Ledverlichting door heel Breda

In 2030 verwachten we dat alle lantaarnpalen in Breda ledverlichting hebben. Ze zijn milieuvriendelijker, hebben een langere levensduur en geven beter licht. Op de lampen zit een zonnecel, die bepaalt wanneer de lampen aan- of uitgaan óf dimmen. Zo schijnen de lampen midden in de nacht minder fel dan aan het begin van de avond of ochtend. Bij ledverlichting kunnen wij ook direct in het systeem zien of er een storing is. Erg duurzaam dus!

Jij bent de ogen in jouw wijk. Dus werkt een lantaarnpaal niet? Maak er een melding van via de BuitenBeter-app of de website van de gemeente Breda en wij (en netbeheerder Enexis) gaan de kapotte lantaarnpaal zo snel mogelijk repareren of lossen de storing op.