De Kragt van Gezond

Sporten, bewegen, gezonde voeding, genoeg nachtrust en ontspanning: het zijn essentiële onderdelen van een gezonde leefstijl. Iets wat we bij De Kragt, het nieuwe talentencentrum in onze stad, erg belangrijk vinden. Waarom dit zo belangrijk is, weet Bredase Björn Koreman als geen ander. Zijn omslagpunt kwam op een zonnige zaterdagmiddag op 1 oktober 2011, toen hij op het terras zat met in zijn ene hand een biertje en in de andere een sigaret.

Eerste aanraking met hardlopen

“Samen met mijn ouders zat ik die dag op het terras toen mijn vader vertelde dat hij een dag later de 10 km liep bij de Bredase Singelloop. ‘Ik doe ook mee, beloofd!’, was mijn reactie. Een dag later stond ik daar, klaar voor de start van de 5 km. Ik was niet helemaal onbekend in de sport: handballen deed ik al graag met een groep vrienden, maar ik had nog nooit één rondje hardgelopen. En tot mijn verbazing ging het hartstikke goed. Ik liep 5 km in 20.33 minuten en eindigde op plek 61 van de ruim vierduizend lopers”, vertelt Björn. Hij stopte met drinken en deed een jaar later weer mee. Met resultaat! Hij liep een minuut sneller én werd negentiende van de vijfduizend lopers.

Een droom die uitkomt

Björns prestaties vielen op en hij sloot zich aan bij een loopgroep. Hij kreeg de smaak te pakken en liet ook de sigaretten links liggen. “Vanaf dat moment ging het snel”, zegt hij. “Ik ging met sprongen vooruit en werd lid van het Runshop Team. In 2014 liep ik weer mee met de Bredase Singelloop en werd met een tijd van 15.50 minuten zelfs tweede. Een droom die uitkwam!” Maar helaas, een periode van blessures volgde. “Ik gaf bijna op, omdat ik dacht dat hardlopen toch niet voor mij weggelegd was. De kick van het winnen, steeds verder komen en goede trainingen maakte dat ik toch doorging.”

Nationale top

Doorgaan met hardlopen loonde voor Björn. In 2016 stapte hij over naar een van de beste trainers van Nederland en besloot hij om lange afstanden te rennen. Dat bleek voor hem goed te werken. Hij loopt nu op het hoogste niveau en mag zichzelf professioneel hardloper noemen. De eerstvolgende wedstrijd die op de planning staat? “De NN Marathon van Rotterdam! Hier eindigde ik in 2022 als tweede Nederlander.”

Gezond in en om De Kragt

Het verhaal van Björn inspireert en laat zien wat de kracht is van een gezonde leefstijl. In De Kragt willen we iedereen stimuleren om hetzelfde te doen. Dit doen we allereerst door sport en bewegen in en om De Kracht toe te juichen. Ook bieden we gezonde en verse producten aan én geven we korting aan iedereen die vaker kiest voor gezonde voeding. En wil je toch een keer iets ongezonds? Dan betaal je daar iets meer voor. Met dat extra geld bieden we groente of fruit aan. Ook jij bent straks welkom om te genieten van een heerlijke smoothie of gezonde lunch, binnen of op ons groene dakterras. Zien we je daar?