Bredase leerlingen in actie voor energiebesparing 

De gemeente Breda, Race Against Waste en de Fawaka Ondernemersschool organiseren de Energy Race. Tien Bredase scholen nemen deel en strijden met elkaar voor energiebesparing van 11 september tot en met 5 oktober.   

Op deze manier leren kinderen en hun omgeving op een laagdrempelige manier over energiebesparing in huis.

Wethouder Peter Bakker

De Energy Race   

De leerlingen van de deelnemende scholen krijgen eerst een gastles door experts. Na het openingswoordje van wethouder Peter Bakker (Energie) zijn ze klaar voor de start. “Op deze manier leren kinderen en hun omgeving op een laagdrempelige manier over energiebesparing in huis”, aldus wethouder Bakker. “Zo wordt energie besparen leuk, leerzaam en gemakkelijk. Ik ben benieuwd welke school er als winnaar uit de strijd komt. Ik wens alle deelnemers in ieder geval veel succes en plezier!”  

Punten verdienen  

Leerlingen van basisscholen de Parel, de Weerijs, de Rosmolen, de Fontein, de Burchtgaarde, de Liniedoorn, de Wildert, de Wisselaar en de Spindel gaan vier weken aan de slag met energiebesparende opdrachten. Basisschool Dirk van Veen voert het project later in het schooljaar uit. Leerlingen krijgen punten als foto's en verslagen over de acties die ze uitvoeren, worden gepubliceerd in het magazine van ChaTime. Daarnaast kunnen de leerlingen punten verdienen door buurtbewoners een aanvraag te laten doen voor een gesprek met een Energie Bespaar Coach. Dit kan op www.energyrace.org. De school met de meeste aanvragen voor een coach wint een workshop ‘Groene Energie’ van een gastdocent. Scholen kunnen ook punten verdienen met zelf georganiseerde acties. De school die de meeste punten weet te verzamelen, wint de hoofdprijs: een schoolreis naar de Uitvindfabriek!   

Energie Bespaar Coach  

Als buurtbewoners een gesprek aanvragen met een Energie Bespaar Coach, dan komt de coach een aantal keer langs. Dit kost de buurtbewoners geen geld. De coach geeft tips over energiebesparing en biedt een gratis pakket met energiebesparende maatregelen aan. Buurtbewoners kunnen zo, met hulp van de gemeente, hun woning energiezuiniger maken. Aanmelden kan ook via Energie Bespaar Coach | Gemeente Breda.