Breda wipt ruim 250.000 tegels

In de gemeente Breda zijn dit jaar 64.000 tegels méér gewipt dan vorig jaar. In totaal werden maar liefst 262.621 tegels vervangen door groen. Dit mooie resultaat is gehaald samen met inwoners die ook dit jaar weer zelf aan de slag gingen.

Breda legt de lat hoog als het gaat om vergroening. Zo heeft de stad de ambitie om een Stad in een Park te worden in 2030. Het tegelwippen levert daar een belangrijke bijdrage aan want de gewipte stenen worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen.

Vorig jaar werden 198.429 Bredase tegels gewipt wat goed was voor de eerste prijs op het NK Tegelwippen in de categorie ‘grote steden’. Dit jaar was de eer voor Arnhem. Breda eindigde op de derde plaats na Tilburg.
 

Al 3 jaar op een rij zetten we zo samen onze schouders er onder. Daar ben ik trots op.

Wethouder Jeroen Bruijns (Openbare Ruimte)

Geweldig 

De meeste gemeentelijke tegels werden dit jaar gewipt aan de Ruitersboslaan, voor de eerste fase van de Nieuwe Mark en op het Groene Dijkplein. Wethouder Jeroen Bruijns (Openbare Ruimte) vindt het geweldig dat er dit jaar nog meer tegels zijn gewipt: “Ons doel is een groene en leefbare gemeente. Nu en in de toekomst. Hier zetten we volop op in. Zo vervangen we bij het onderhoud van wegen, trottoirs en het riool onnodige tegels door groen. Net als vorig jaar vergroenen we ook dit jaar weer acht pleinen. Maar we hebben dit mooie resultaat natuurlijk vooral te danken aan onze inwoners. Zij gingen aan de slag in hun eigen tuinen en hebben met wijkdeals stukken gemeentegrond geadopteerd en vergroend. Al drie jaar op een rij zetten we zo samen onze schouders er onder. Daar ben ik trots op .”
 

Met het tegelwippen werken we samen aan een groene, gezonde en klimaatbestendige stad die klaar is voor de toekomst.

Wethouder Peter Bakker (Klimaat en Natuurontwikkeling)

Tegeltaxi

Het NK Tegelwippen is in 2020 begonnen als een tweestrijd tussen Amsterdam en Rotterdam. Het groeide uit tot een landelijke competitie met 50 procent van alle Nederlandse gemeenten (173). Door initiatieven zoals buurtacties, tegeltaxi’s en ontelbaar veel (gevel)tuintransformaties zijn door bewoners en gemeenten tegels in recordtempo verwijderd. In totaal zijn 4.548.466 tegels gewipt, oftewel 413.000 m². Dat zijn zo’n 82 voetbalvelden aan groen erbij. Op basis van gewipte tegels per inwoner is dit jaar Halderberge kampioen. Per inwoner werden daar 4,3 tegels verwijderd.

De Bredase cijfers op een rij:

  • 2023: 262.621 is 23.874 vierkante meter (11 tegels in 1 vierkante meter)
  • 2022: 198.429 is 18.039 vierkante meter
  • 2021: 79.896 is 7.263 vierkante meter
     

Bekijk meer informatie over het NK Tegelwippen