Breda maakt parkeren voor docenten, bedrijven en (zorg)organisaties voordeliger 

Breda is een groeiende gemeente. Om ervoor te zorgen dat het aantrekkelijk blijft om in de steeds drukker wordende stad te blijven werken, is besloten om de parkeervergunningen voor scholen, bedrijven en (zorg)organisaties goedkoper te maken. Scholen kunnen ook meer vergunningen aanvragen. 

Voor basis- en middelbare scholen geldt vanaf dit jaar dat zij maximaal 15 vergunningen kunnen aanvragen voor hun medewerkers, dit waren er 7. De prijs van deze vergunning gaat van € 40 naar € 15 per maand. Wethouders Jeroen Bruijns (parkeren) en Arjen van Drunen (onderwijs) brachten persoonlijk het goede nieuws naar basisschool De Spoorzoeker in Belcrum.

Maar het is minstens zo belangrijk dat de stad aantrekkelijk en bereikbaar blijft voor bijvoorbeeld thuiszorgmedewerkers, hoveniers, loodgieters en onderwijzers. Zij zorgen er óók voor dat de stad leefbaar en aantrekkelijk blijft.

Wethouder Jeroen Bruijns (parkeren)

Wethouder Jeroen Bruijns (parkeren): “Ons centrum en de omliggende woonwijken zijn niet gebouwd op het aantal auto’s dat er nu parkeert. We ontkomen er niet aan om op steeds meer plekken betaald parkeren in te voeren. Bewoners komen we tegemoet met een eerste gratis parkeervergunning. Maar het is minstens zo belangrijk dat de stad aantrekkelijk en bereikbaar blijft voor bijvoorbeeld thuiszorgmedewerkers, hoveniers, loodgieters en onderwijzers. Zij zorgen er óók voor dat de stad leefbaar en aantrekkelijk blijft. Ik ben daarom enorm blij dat we de vergunningen voor hen goedkoper konden maken.” 

Werk waarderen   

Wethouder Arjen van Drunen (onderwijs) sluit zich hier graag bij aan: “Goede leraren zijn hartstikke belangrijk. Die moeten we koesteren. Als zij een flink stuk moeten rijden en vervolgens iedere ochtend eerst opzoek moeten naar een parkeerplaats en daar ook nog voor moet betalen, dan maakt dat hun baan natuurlijk niet aantrekkelijker. Ik ben daarom blij dat we met deze maatregelen onze scholen tegemoet kunnen komen. Zeker in deze tijd van leraren tekorten. We laten zo ook zien dat we hun werk waarderen.”  

Ik ben daarom blij dat we met deze maatregelen onze scholen tegemoet kunnen komen. Zeker in deze tijd van leraren tekorten. We laten zo ook zien dat we hun werk waarderen.

Arjen van Drunen (onderwijs)

Antoinet Sommers, directeur van De Spoorzoeker stelt dat op prijs. Ze merkt dagelijks hoe druk het is in de wijk. “We zijn erg blij dat de gemeente heeft gekozen voor een scholentarief. We staan beiden voor een taak vanuit de overheid. De gemeente voor de inwoners en de school voor de leerlingen. We vinden allemaal goed onderwijs heel belangrijk en het is algemeen bekend dat er een tekort aan leerkrachten is. Wanneer we de tarieven voor het parkeren betaalbaar weten te houden is dat zeker helpend bij de werving van en het behouden van de medewerkers.  Daarnaast willen we ook een aantrekkelijke werkgever zijn. Je auto kunnen parkeren, hoort daar bij. Als dat niet kan, dan zorgt dat voor onnodige stress. We stimuleren het om op de fiets te komen, maar dat is nu eenmaal niet voor iedereen mogelijk. Heel fijn dus dat de gemeente ons nu tegemoetkomt met meer vergunningen voor een lager tarief.” 

Zwerfvergunning 

Naast de voordelen voor scholen zijn ook andere vergunningen goedkoper geworden. De zakelijke parkeervergunning voor bedrijven kost nu € 300 in plaats van € 480 per jaar. De zakelijke en maatschappelijke ‘zwerfvergunning’ - bedoeld voor bedrijven en (zorg)organisaties die op verschillende locaties in Breda hun werk doen - zijn ook in prijs verlaagd. De kosten voor een zakelijke zwerfvergunning zijn nu € 1200 in plaats van € 1664,40 per jaar en de maatschappelijke zwerfvergunning gaat naar € 300 in plaats van € 480 per jaar.   

De nieuwe regelingen zijn onderdeel van de nieuwe parkeerbelasting verordening die is ingegaan in januari 2024. Iedereen die te veel heeft betaald, krijgt dit bedrag teruggestort.