Breda krijgt eerste flexibele stadspark van het land

De Chassé Promenade is het eerste flexibele stadpark van Nederland. De gemeente Breda heeft zich hier samen met Zoontjens Boomprojecten voor ingezet. Hoewel het dak van de parkeergarage niet geschikt is om bomen op te planten, plaatst de gemeente veertig bomen in boombakken van Flexibilitree. Hiermee kan Breda snel en duurzaam vergroenen tot een Stad in een Park. Wethouder Peter Bakker heeft de Promenade officieel geopend.

Flexibel vergroenen

Om de Chassé Promenade te vergroenen, is creativiteit nodig. Dankzij Flexibilitree krijgen verschillende boomsoorten hier alsnog hun eigen plek. Zo zijn er het hele jaar door groene bomen, die op afwisselende momenten in bloei staan. Dat is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook goed voor de biodiversiteit. Vanwege de ondergrondse parkeergarage is het niet mogelijk om op de Promenade bomen in de grond te planten. Op deze manier wordt het gebied toch vergroend met bomen.

Bomenkraamkamer

Deze mooie oplossing past bij de ambitie die we hebben in Breda, om een Stad in een Park te worden. De bomen maken het gebied groener en mooier. En dit is nog maar het begin: de bomen die nu geplant worden, kunnen hier een aantal jaar doorgroeien en worden vervolgens op een andere plek in Breda in de grond geplant. Op deze plek komen weer jonge bomen. Zo is dit een soort ‘bomenkraamkamer’ voor de rest van de stad!

Wethouder Peter Bakker (klimaat en duurzaamheid)

Klimaat

Het project van de gemeente Breda en Flexibilitree draagt bij aan de klimaatdoelstellingen die Breda heeft. Groen en water zijn extra belangrijk nu de zomers warmer worden. De bomen maken de Chassé Promenade klimaatadaptiever en zorgen voor minder CO2.