Breda heeft er weer 3 jeugdhelden bij

Kinderen en jongeren die zich in het afgelopen jaar op een bijzondere manier inzetten voor de stad: dat zijn helden! Een paar van deze toppers werden op zaterdag 25 november extra in het zonnetje gezet, want burgemeester Paul Depla benoemde hen tot jeugdheld. 

In het stadhuis ontvingen 3 Bredase jeugdhelden hun jeugdlintje, omdat Breda dankzij hun inzet een nog mooiere en socialere plek is. De jeugdhelden werden op de internationale dag van de rechten van het kind, maandag 20 november, al via een videogesprek met de burgemeester verrast met het nieuws.

Ik kan niet anders zeggen dan dat ze deze jeugdlintjes meer dan dik verdiend hebben!

Burgemeester Paul Depla

De 3 nieuwe jeugdhelden 

Een speciaal samengestelde jury koos de nieuwe jeugdhelden uit. Het viel de jury op dat het stuk voor stuk doorzetters zijn, die initiatiefrijk, gemotiveerd en begaan met anderen zijn. Kortom: zij maken de stad samen een stuk mooier. Dit zijn de 3 nieuwe Bredase jeugdhelden: 

Britt, 11 jaar 

Britt maakt sinds 4 jaar armbandjes en doneert al bijna 3 jaar een groot deel van de opbrengst aan de Sjoerd Daniëls Foundation. De vader van een jongetje bij haar op school overleed aan slokdamkanker. Voor hij stierf richtte hij deze foundation op. Deze stichting wil bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek naar het vroeg opsporen van slokdarmkanker, om zo de overlevingskans te vergroten. Het was Brits eigen idee om een deel van haar opbrengst te doneren. Ze ging langs de deuren om de armbandjes te verkopen, staat af en toe op een markt en startte een Instagram-account om meer te kunnen verkopen. Ook maakt ze brillenkoordjes. Een keer per jaar gaat ze naar de vrouw van Sjoerd Daniëls om het geld te doneren.

Wilson, 9 jaar

Vanaf dat hij 7 jaar was, was Wilson vastberaden om zijn haar te laten groeien. Ongeacht de reacties die hij erop kreeg, ging hij voor zij doel: om bij iemand een lach op het gezicht te kunnen toveren. Nu, drie jaar later, heeft hij zijn haar laten afknippen. In een filmpje van Stichting Haarwensen zag hij dat veel werk en geld kost om een pruik te maken. Inmiddels heeft hij daarom een bedrag van € 1.510  opgehaald, zodat er daadwerkelijk een pruik kan worden gemaakt van zijn haar.  

Damian, 16 jaar

Damian zet zich sinds 3 jaar in voor de kinderen en jongeren in de wijk Heuvel. Hoe? Door sportlessen te geven in het buurthuis. Hij zag dat er soms opstootjes waren in de wijk en besloot dat dit anders moest. Met hulp van de stichting Het Komt Goed en met ondersteuning van het Jeugdsportfonds nam hij het initiatief om de sportschool in het buurthuis te beginnen. Op die manier laat hij de kinderen op de mat op een sportieve manier met elkaar stoeien. 3 keer per week geeft hij les en motiveert en stimuleert hij de kinderen. Sterker nog: ze zien hem als een voorbeeld!

Helden van Breda 

Naast onze jeugdhelden heeft Breda ook volwassen helden, mensen in je eigen buurt die fantastische dingen doen voor anderen. En zoals een beginnend speler niet in het nationale elftal komt maar bij de F-jes, zo hebben die volwassen helden vaak al vanaf hun jonge jaren ‘getraind’ en doorgezet om ‘de wereld een beetje mooier te maken’. Zo sluiten de jeugdhelden en de volwassen helden prima op elkaar aan, eigenlijk spelen ze voor dezelfde club. Kijk voor meer informatie op Helden van Breda